Откриха академична учебна година във Военноморското училище

28.09.2020 г. Откриха академична учебна година във Военноморското училище

 Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов съобщи, че ще бъде създаден научен борд с цел да се търси най-добра симбиоза между нуждите на армията и приоритетите във военното образование. В него ще бъдат включени началниците на висшите военни учебни заведения, представители на Института по отбрана и на Военната академия.

Otbrana.com

Новата академична 2020/2021 година във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ беше открита на 28 септември. Церемонията се проведе в присъствието на началника на отбраната – адмирал Емил Ефтимов, командира на ВМС – контраадмирал Кирил Михайлов, кмета на Варна – г-н Иван Портних, депутати, ректори на университети и други официални гости, съобщават от ВВМУ.

„Уважаеми млади колеги, с увереност поемаме отговорността за Вашето обучение, за формирането у Вас на ключови умения и компетенции, които да Ви гарантират успешна кариерна реализация, защото образованието, което ще получите тук, гарантирано отговаря на всички международни стандарти“, каза в своето слово началникът на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров.

Студентите и курсантите бяха приветствани от началника на отбраната и командира на ВМС.

Заедно с учебната година, в Морско училище беше открито и ново спортно съоръжение – тенискорт – част от спортния комплекс на флотската Алма матер. След прерязването на лентата на новия корт, началникът на отбраната – адмирал Ефтимов, изпълни първия сервис.

„Бъдещото успешно изпълнение на задачите, които стоят пред Въоръжените сили на Република България, ще бъде във вашите ръце, сърца и умове. Вие ще сте тези, на чиито познания и умения, вдъхновение и дръзновение ще разчитаме занапред“. Това заяви днес началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на срещата с курсантите и студентите на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“. Той участва в откриването на новата 2020/2021 академична учебна година във флотската ни Алма матер, съобщава Пресцентърът на МО.
„Да бъдеш лидер означава да носиш отговорност не само за себе си, но и за подчинените си, да бъдеш компетентен, да бъдеш себе си. Това ще постигнеш само, ако си убеден, че знаеш и можеш. Възможностите пред вас ще дойдат, когато работите и се развивате“, категоричен бе началникът на отбраната.
Като възпитаник на Висшето военноморско училище адмирал Ефтимов разказа за своето обучение и мотивацията си да избере военната професия. Той се спря също на значими елементи от историята на строителството на ВМС в изпълнение на идеята за защита на родните брегове и съобразявайки се с физикогеографското разположение на страната и нейните ресурсни възможности. Началникът на отбраната акцентира и върху предизвикателствата в съвременната среда на сигурност.
„Не си мислете, че в 21-ви век всичко е открито, измислено и решено. Същите предизвикателства и авантюризъм съществуват и днес, разбира се в неотменна връзка с развитието на обществата и технологиите. Ако преди 500 години предизвикателството е било как да се плава 40 дни на дървени кораби и с оскъдни запаси, то днес това е да контролираш силата, способна мигновено да унищожи кораби с десетки човешки животи на борда“, заяви адмирал Ефтимов.
Той посочи, че Въоръжените сили трябва да бъдат продукт на стратегическите цели на държавата, а ключова задача е превръщането на ресурсите в отбранителни способности, гарантиращи териториалната цялост и националния суверенитет.
Началникът на отбраната разгледа членството на страната ни в НАТО преди всичко като свързаност между съюзниците, която се състои в общуване на един език, прилагане на стандартни процедури в комуникациите и еднакви тактики. „НАТО е политико-военен съюз, в който решенията се вземат с консенсус. За да се вземе решение в Алианса, което е в интерес на всички държави в политическо и военно отношение, страните трябва да имат ясно определени национален интерес и цели, както и да познават механизмите в колективната система за сигурност за тяхното постигане. Това е изкуство и за него са необходими подготвени хора“, категоричен бе адмирал Ефтимов.
Той наблегна и на планирането на стратегическо и тактическо ниво, за да може тези, които ще се влеят в редовете на Българската армия, да тренират тактики и да овладяват процедури, с които формированията да изпълняват оперативния и стратегически замисъл, като се отчитат обстоятелствата, ресурсите и познаването на етапите от планирането. „За всичко това трябват подготвени и мислещи хора“, заключи началникът на отбраната.
Пред журналисти началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов съобщи, че ще бъде създаден научен борд с цел да се търси най-добра симбиоза между нуждите на армията и приоритетите във военното образование. В него ще бъдат включени началниците на висшите военни учебни заведения, представители на Института по отбрана и на Военната академия.