200-годишна фирма в сърцето на ЕС и НАТО е на „Хемус 2020“

01.10.2020 г. 200-годишна фирма в сърцето на ЕС и НАТО е на „Хемус 2020“

 Otbrana.com

Щандът на белгийската John Cockerill Defense на „Хемус 2020“  спира вниманието на посетителите от гледна точка на проекта за модернизация на Сухопътнте ни войски. На пресконференцията за Международната изложба за отбранителна техника и технологии  заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков заяви, че на 2 октомври 2020 г. от 10,00 часа в зала "Тържествена" на МО ще бъдат отворени ценовите оферти за конкурса за нови бойни машини. Куполите от серия 3030 на 200-годишната фирма в сърцето на НАТО и ЕС са съвместими с бойните машини на четирите компании, които са поканени от наша страна, твърдят производителите.
Виждаме макети на куполата за бойна машина на пехотата от заварен балистичен алуминий. Тя е с две версии – с и без мерач. Основното въоръжение може да бъде от 25 мм до 120 мм оръдие, а спомагателното - 7,62 мм или 12,7 мм картечница и 40 мм автоматичен гранатомет. Разполага с куполна установка за противотанкова система. Зареждането на боеприпасите може да става външно и под броня. Електронните и оптични системи на купола позволяват 360° видимост, а нивото на защита стига до ниво 5 по стандарта на НАТО STANAG 4569. Мерникът е еднакъв за командира и мерача, стабилизиран в двете оси, дневен и нощен. Платформата може да се инсталира на различни шасита с колесна формула 4х4 и 6х6.

Производителите предлагат комплексна услуга: дизайн, производство, обучение и поддръжка за оръжейните системи на всеки клиент. Освен това – интензивна индустриализация на местно ниво и възможности за българската индустрия за продажби и износ. Нашата визия, казват от компанията, включа създаване и подкрепа за 200-300 нови работи места, като всяко от тях носи икономически ефект за 7 допълнителни индиректни такива.

Компанията предлага и различни варианти за обучение. Тя разполага с модерен център за обучение и развитие в Комерси, Франция и ползва услугите на две военни стрелбища. Симулационната система има и мобилен вариант. Обучението може да обхване всички бойци на ниво пехотен взвод - от командирите на бойните машини, мерачите, водачите и останалия състав на подразделението. Технологията и тренажорите са дело на Agueris, която е част от John Cockerill Defense. Чрез виртуална реалност с тях може да се имитира реална бойна обстановка и така с много по-малки разходи да се обучават екипажите на бойните машини. По виртуален път може да се обучават и техниците, които ще се занимават с поддръжката на машините, като програмата позволява и оценка на нивото на подготовката на обучаваните.

Инвестиционният проект „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада” беше приет от 44-ото Народно събрание на 8 юни 2018 г. Той предвижда придобиване на 150 броя бойна и специална техника за три батальонни бойни групи, на системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава. Времевият интервал за неговата реализация обхваща 12 години. Прогнозната стойност е в размер на 1 милиард и 464 милиона лева с ДДС.