61 Стрямска механизирана бригада стана на 28 години

02.10.2020 г. 61 Стрямска механизирана бригада стана на 28 години

 Otbrana.com

Днес 61 Стрямска механизирана бригада тържествено отбеляза 28 години от създаването си. На празника присъстваха народните представители от 44-то Народно събрание г-жа Веска Ненчева и о.з. бригаден генерал Кольо Милев, началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, областният управител на Област Стара Загора г-жа Гергана Микова, заместник-областният управител на Област Пловдив г-н Петър Петров, кметът на Община Сопот г-н Деян Дойнов, Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений – Викарен епископ на Пловдивския митрополит Николай, бившите командири на 61 Стрямска механизирана бригада, командири и началници на формирования от Българската армия, ръководители на структури от Министерство на отбраната и Министрество на вътрешните работи, представители на държавната и местна власт, военно-патриотични сдружения и съюзи, директори на фирми и музеи.

Честването на годишнината започна на строевия плац с празнично приветствие към личния състав, произнесено от командира бригаден генерал Деян Дешков и слово на д-р Емил Кабаиванов, след което бяха наградени отличилите се военнослужещи със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Сухопътните войски и командира на 61 механизирана бригада.

Отбелязването на празника продължи с молебен за здраве, благоденствие и успех с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, отслужен от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений и духовници от Пловдивската Света Митрополия.

След преминаването в тържествен марш беше изнесена концертна програма от военния духов оркестър на 61 Стрямска механизирана бригада и младите таланти от вокална група „Карловойс” с ръководител г-жа Анита Илиева.

Гостите и военнослужещите имаха възможността да наблюдават демонстрация на способности по преминаване на многофункционално съоръжение от типа „полоса”, целящо повишаване на физическата и психологическа подготовка и издържливост на военнослужещите. Бяха демонстрирани също елементи от тактическо привдижване по бойното поле и нови варианти на напълване и изпразване на оръжието, както и основни моменти от алпийската подготовка, водена от формированията на бригадата.

(Информацията е на 61 механизирана бригада)