МО търси решение по проекта за бойните машини

08.10.2020 г. МО търси решение по проекта за бойните машини

 Спирдон Спирдонов

Действително двете ценови оферти по проекта за придобиване на бойни бронирани машини за Сухопътни войски, които бяха отворени на 2 октомври, не съответстват на одобрената от парламента финансова рамка. Парите са повече от утвърдените 1, 240 млрд. лв. с гласуване в Народното събрание. С колко, заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков не каза. След съответните изпитвания ще има преговори за намаляване на цената. Това, обаче няма да е за сметка на броя на машините – 90 бойни и 60 спомагателни. Има вариант от междуведомствената група да бъде представено предложение до министъра на отбраната за изграждане на актуализирано RfP /искане за предоставяне на оферта/ и то отново трябва да бъде потвърдено от парламента, но ако то ще означава повишаване на финансовата рамка, а не е свързано с отбранителните способности, това е изцяло политическо решение, допълни заместник-министърът. Възможно е реализирането на проекта да започне отначало, но Сухопътни войски ще трябва още да чакат доста модернизацията, което го правят отдавна.

Заместник-министърът припомни, че се движи и модернизация на танковете Т-72. Той  е утвърдил заповед на министъра на отбраната за работна група за преговори по модернизацията на танковете, като се надява до края на годината да има одобрен договор за модернизация на основния ни боен танк.

Що се отнася до патрулните кораби за флота, г-н Величков каза, че са пред приключване преговорите с германската "Люрсен". Прогнозира, че подписванете на договор ще бъде в средата на ноември.

Заместник-министърът участва в заседание на Комисията по отбрана за представяне на новите генерали. Там той съобщи, че е подписал договор за възстановяване на летателната годност на самолета Ан-30 /за въздушно наблюдение и фотографиране/. Така, по думите му, не остава нито един самолет, в нито една авиобаза, който да не е подсигурен с договор.