При голям интерес Тутракан посрещна за пръв път кампанията „Бъди войник“

09.10.2020 г. При голям интерес Тутракан посрещна за пръв път кампанията „Бъди войник“

 Otbrana.com

Повишеният брой кандидати за вакантни длъжности във Въоръжените сили дава възможност за реален подбор на качествени хора. Това каза капитан I ранг Камен Кукуров, началник на Щаба на Военноморските сили (ВМС), пред журналисти в град Тутракан днес, 8 октомври, на старта на кампанията „Бъди войник“. Тутракан – град на българската бойна слава за първи път е домакин на кампанията при тазгодишното й издание, съобщава Пресцентърът на МО.
„Тутракан е историческо място, град с героично минало, град свързан с храбростта на много български воини. Очаквам, че не малко младежи тук ще се запалят по възможността да изберат кариера в Българската армия“, каза още капитан I ранг Камен Кукуров.

Той сподели и част от впечатленията си от последните години от конкурсите във ВМС: „Очаквам кампанията тази година да е още по-резултатна. Пандемията доведе до загуба на работни места, промените в Закона за отбраната и въоръжените сили дадоха възможност да кандидатстват и по-възрастни от досегашните 28-годишни. Специално във ВМС в последния ни конкурс за около 100 места кандидатстваха 530 души. Конкуренцията беше много голяма, действително имаше конкурсно начало и отбрахме много качествени момчета и момичета за бъдещи матроси“, посочи той.
„От дългогодишната си работа в Командването на ВМС съм забелязал, че едни от най-добрите моряци произхождат от по-малките градове и от вътрешността на страната. Те са много мотивирани да се докажат в морска среда, приемат морската идея с голям респект и емоция, и са амбицирани да се реализират без да имат тази подкрепа на родители, приятели, преподаватели, каквато имат хората от „морските“ градове“, каза още началникът на Щаба на ВМС капитан I ранг Камен Кукуров.

Над 600 ученици от средни училища от общината и съседни населени места като Дулово, Силистра, Паисиево, Средище и други посетиха организирано кампанията в Тутракан. Голям интерес предизвикаха изложените въоръжение и техника на Сухопътните войски, екипировка и въоръжение на ВМС и Специалните сили. Експерти от Военното окръжие в Силистра разясняваха актуалните конкурси за вакантни длъжности, както и условията за кандидатстване.
Дългогодишният директор на Историческия музей в Тутракан (о.з.) капитан Петър Бойчев бе отличен с награден знак „За вярна служба под знамената – IV степен“ по време на кампанията „Бъди войник“ в града. Наградата се връчва със заповед на министъра на отбраната и се присъжда за принос в областта на военно-историческите изследвания, патриотично възпитание на подрастващите, съхранение на паметта на загиналите български воини във войните за национално обединение и във връзка с неговия 70-годишен юбилей. Капитан I ранг Камен Кукуров му връчи наградния знак с пожелание за дълголетие и да бъде все така отдаден на родолюбивата кауза. Юбилейни медали по случай 70 години от края на Втората световна война връчи кметът на Община Тутракан д-р Димитър Стефанов на общественици и преподаватели от града от името на министъра на отбраната. Мащабното представяне на Българската армия в Тутракан днес се реализира с любезното съдействие на общината и лично на кмета д-р Димитър Стефанов. Специално за нейните жители и гости днес Представителният духов оркестър на ВМС изпълни на открито в парка военни маршове и любими музикални произведения.

***

Кампанията „Бъди войник“ за първи път в Самоков

За първи път събитие от информационната кампания на Министерството на отбраната за популяризиране на военната професия „Бъди войник“ ще се проведе в град Самоков. Това е осмият град от тазгодишното издание на кампанията (след старта й на 25 септември в Добрич, събитията в Казанлък, Бургас, Тутракан и информационните борси в Карлово, Пловдив и авиобаза Безмер).
На 12 октомври, понеделник, ученици от средните училища в общината, както и граждани и гости на града, ще могат да се информират за спецификите на професията „военнослужещ“. Експерти от Централното военно окръжие ще представят актуалните конкурси за вакантни длъжности във Въоръжените сили, условията и сроковете за кандидатстване. На площад „Захарий Зограф“ ще бъдат представени видовете въоръжени сили, оборудване и техника, с които боравят военнослужещите. Тези, които се интересуват от военна кариера, ще могат да зададат своите въпроси за нея директно на хората в униформа. Военнослужещи от Сухопътните войски ще представят образци на военна техника и въоръжение. Военнослужещи от Специалните сили (Съвместното командване на специалните операции) ще направят динамичен показ на бойни умения и ще покажат на живо колко са важни физическата издържливост, психическата устойчивост и натренираността при изпълнение на задачите.
Сред целите на кампанията „Бъди войник“ е и принос към родолюбивото възпитание на българската младеж, досег до основни ценности, с които се свързва Българската армия.

Своеобразен комплимент към самоковската общественост е концертът на Гвардейския представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на Въоръжените сили (начален час 17.00 ч). В него на живо ще прозвучат вълнуващи военни маршове и любима българска музика.