Военна клетва в НВУ „Васил Левски“

09.10.2020 г. Военна клетва в НВУ „Васил Левски“

 Otbrana.com

Сто четиридесет и шест курсанти-първокурсници в Националния военен университет „Васил Левски“ положиха днес военна клетва. Те се обучават по 15 военни специализации във факултетите „Общовойскови“ и „Артилерия, ПВО и КИС“ на военния университет. На тържествения ритуал в гр. Велико Търново присъстваха председателят на 44-ото Народното събрание Цвета Караянчева, народният представител доцент Милен Михов, постоянният секретар на отбраната Антон Ластарджиев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, висши офицери от Българската армия, представители на държавната и местната власт, родители и близки на курсантите, съобщава Пресцентърът на МО.
„Изборът да бъдеш офицер във въоръжените сили и да посветиш живота си на Отечеството е съдбовен избор, който ще доминира съдбата ви. Днес, с клетвата си – един от най-старите воински ритуали, Вие ознаменувате и запечатвате този свой избор“, се посочва в поздравителния адрес на министъра на отбраната Красимир Каракачанов към бъдещите офицери.
В обръщението си към курсантите-първокурсници началникът на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов пожела на курсантите да служат с достойнство, с отговорност да пазят честта на Българската армия и да следват примера на предшествениците си. „Преодолявайте с твърдост трудностите, влагайте в изпълнението на поставените задачи цялото си сърце, ум и душа, защото го правите за себе си и за България. Никога не забравяйте , че сте част от един от стълбовете и гарантите на държавността – Българската армия“, заяви той.
След тържествения ритуал официалните гости, родителите и близките на курсантите, както и ученици от средни училища от областите Русе, Търговище, Габрово и Велико Търново разгледаха образци на въоръжение и бойна техника. Те аплодираха и динамичния показ на бойни умения на курсантите от Националния военен университет.