Откриха паметник на загииналите във войните от с. Гигинци

11.10.2020 г. Откриха паметник на загииналите във войните от с. Гигинци

 

Otbrana.com

На площада в брезнишкото село Гигинци вчера беше тържествено открит военен паметник. На него са изписани имената на 36 жители от селото, които са участвали във войните за Освобождение и Национално обединение на България, съобщава Zapadno.com.

Откриването на монумента се превърна в празник, който събра жители и гости на Гигинци. Програмата започна с почетен караул от членове на Национално дружество “Традиция”. След това паметникът беше открит от областния управител на област Перник инженер Емил Костадинов и кмета на община Брезник Васил Узунов. Водосвет за събитието и освещаване на паметника бяха извършени от отец Стоян. Приветствия бяха отправени от областния управител на област Перник инженер Емил Костадинов и директора на дирекция „Социална политика и полиика п овоенно-патриотично възпитание“ в Министерство на отбраната Иво Антонов. С падане на колене и едноминутно мълчание събралите се жители и гости на селото почетоха паметта на загиналите във войните от Гигинци. Към края на официалната част от програмата бяха поднесени венци и цветя от официални гости и гигинчани.

Паметникът е факт чрез инициативата на сдружение “Изграждане на паметник на загиналите във войните за Освобождение и Национално обединение на България военнослужещи от с. Гигинци”. Работата по изграждането е извършена от скулптора от Добрич Христо Илиев. Скулпторът е автор на множество скулптури в родния Добрич, Тутракан, село Паскалево и други райони в страната. Средствата за изработването му са осигурени чрез дарения на физически лица, фирми и Министерство на отбраната.

Сдружението за изграждане на паметника в Гигинци получи почетна грамота от Съюза на военноинвалидните кооперации в България Почетна грамота за изграждане на войнишки паметник в брезнишкото село Гигинци беше връчена от Съюза на военноинвалидните кооперации в България, родолюбивите и патриотични организации, подписали меморандума по инициативата “Една детска сълза – една молитва”. Грамотата бе връчена от председателя на Съюза на военноинвалидните кооперации в България Борис Николов.