Наследниците на славните преславци празнуват днес

12.10.2020 г. Наследниците на славните преславци празнуват днес

 Otbrana.com

Днес личният състав на 29-ти механизиран батальон – Шумен отбелязаха 136 години от създаването на славния 7 пехотен Преславски полк, чиито наследник е формированието, съобщава КСВ. В петък от 17 ч. пред НЧ „Развитие 1874“ в гр. Велики Преслав ще има историческа възстановка „135 години от изпращането на 7-ми пехотен Преславски полк за участие в Сръбско-българската война“.

В своето обръщение командирът на батальона подполковник Георги Георгиев поздрави личния състав с думите: ”След 136 години  ние трябва да знаем и помним какво изковаха  и какво добиха преславци в тези славни битки за свободата и независимостта на родината за националното освобождение и обединение на Отечеството. Признателни сме на всички,  които не жалеха труд и време за издигане на бойната подготовка на славния 7-ми пехотен  Преславски полк. Бъдете и занапред достойни наследници на славните преславци!“     

Честването продължи с награждаване на отличилите се  военнослужещите и цивилни служители и завърши с преминаване в тържествен марш.

След церемонията личният състав на батальона извърши 10 км пеши марш до паметника „Създатели на българската държава“ (1300 години България).

29-ти механизиран баталъон – Шумен е наследник на славния 7-ми Преславски пехотен полк, създаден с указ на княз Фердинанд от 12 октомври 1884 г. За повече от столетие формированието изминава дълъг и сложен път на развитие, претърпява множество промени и преобразувания, но продължава да носи достойно завещаното от 7-ми Преславски пехотен полк.