„Струма“ и „Места“ се вляха във Военноморските ни сили

14.10.2020 г. „Струма“ и „Места“ се вляха във Военноморските ни сили

 Това, обаче, не са онези два кораба, които очакваме по проекта „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“, който веднъж бе приет от Народното събрание на 2 юни 2016 г. и втори път гласуван като актуалиизиран на 19 юли 2018 г. До дни ще бъде подписан договорът с фирмата от Германия. съобщи във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, Той, обаче, предупреди, че имало опит да бъде провалено подписването със серия обжалвания с цел да бъде вкарана в сделката друга държава, която не е участвала в конкурса.

Otbrana.com

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов  участваха днес в официалната церемония по присвояване на имена на двата новопридобити от Нидерландия кораби – минни ловци. Ритуалът по кръщаването се състоя в Пункт за базиране Варна.
Корабите носят имената „Струма“ и „Места“. Водосвет за здраве и освещаване на корабите отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Командирът на Военноморските сили (ВМС) контраадмирал Кирил Михайлов връчи на  командирите на корабите военноморския флаг на Република България. Сред официалните гости бе и Н.Пр. посланикът на Кралство Нидерландия госпожа Беа Тъшър.
По повод отбелязването на 50 години от създаването на 3-и дивизион противоминни кораби бяха наградени военнослужещи от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.
Двата кораба пристигнаха в България на 23 септември и бяха дислоцирани в Пункт за базиране Варна. Те са произведени през 1984 - 1985 г. и са модернизирани през 2005 - 2006 година. Използвани са от Военноморските сили на Нидерландия до 2011 г. Процесът на придобиване и закупуване на корабите беше осъществен от Министерството на отбраната.

Министър Каракачанов посочи, че от 2009 г. не е вдиган флагът на нов боен кораб на ВМС. По думите му придобиването на минните ловци е поредното доказателство, че способността на армията ни се увеличава и тя започва постепенно да преодолява проблемите си, натрупани през последните десетилетия.

Военноморските сили имат нужда от още кораби от този тип и в близко време може да се проведат нови разговори с Кралство Нидерландия, допълни адмирал Ефтимов. Той посочи, че цената на двата новопридобити минни ловеца е символична, но усилията на военните ни моряци да ги усвоят далеч не са такива. По думите на Ефтимов, за да бъдат напълно годни за експлоатация корабите, има нужда от още работа по тях, но те са модернизирани и противоминното им оборудване е добро. Най-вероятно реалното им използване ще започне в средата на следващата година.

Предстои да бъдат разгледани и няколко предложения за подводници за нуждите на ВМС, каза още началникът на отбраната. По думите му разговори текат с Норвегия и Италия. По тази тема обаче е нужна реална преценка – не само за състоянието на съдовете, а и какви са нашите възможности за поддържането им, тъй като подводниците са предизвикателство в това отношение, допълни Ефтимов.