В София отбелязаха празника на военния парашутист

18.10.2020 г. В София отбелязаха празника на военния парашутист

 Otbrana.com

Отдаваме заслужена почит и се прекланяме пред саможертвата на онези, които загинаха по полетата на днешна Северна Македония и Унгария. Това каза командирът на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) генерал-майор Явор Матеев на паметното тържество за отбелязване на Празника на военните парашутисти. Традиционната церемония се проведе  пред паметника на героите парашутисти на площад „Народно събрание“.

Почетния строй прие президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев. Той, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, народни представиители, генерали и офицери, членове на военно-патриотични организации поднесоха венци и цветя на пaметника на парашутистите.  

Преди 76 години в ранната утрин на 18 октомври 1944 г. беше бойното кръщение на славната Парашутна дружина, припомни ген. Матев. Вече 75 години от 1945 г. до ден днешен, продължи той, отдаваме заслужена почит и се прекланяме пред саможертвата на онези, които, когато загиваха не знаха, че днес ще ги наричаме герои.

За първа година парашутистите бяха на церемонията с новото си бойно и новото представително знаме на Съвместното командване на специалните операции. С тях те се поклониха преди това в Алеята на парашутиста на Централните софийски гробища, където са погребани всички жертви на Парашутната дружина.  Съ същите знамена на 15 октомври бяха на Стражин и Страцин, където, п думите на ген. Матеев, и до днес витае духът на бойците от Парашутната дружина. И заяви: „И тогава, и през годините нашите формирования са преминали през много изпитания. Били са и в моменти на върхове, но са понесли и несгоди. Факт е, че днес мъжете и жените от Съвместното командване на специалните операции са тук пред вас. Те тренират ежедневно, трудят се в името на Българската армия и Родината. Факт е и че за първи път в нашата история ние оценяваме достойно и чувстваме огромната подкрепа, която имаме от военното ръководство на Българската армия, от политическото ръководство на Министерство на отбраната, от Министерски съвет, парламента и от президентската институция. Симбиозата от тази подкрепа направи така, че само в рамките на 10 - 11 месеца в Специалните сили бяха извършени промени в организационно-щатната структура, за които ние сме се трудили и сме мечтали в продължение на години“.

„Днешните мъже и жени от Специалните сили осъзнават своята отговорност. Ние осъзнаваме, че гласуваното ни доверие носи още повече отговорност оттук натам и много работа, за да изпълним и занапред поставените задачи. Искам да се обърна и към всички ветерани от парашутните формирования и от Специалните сили на Българската армия. Ние продължаваме да съществуваме и работим благодарение на Вас – на нашите учители и на това, което сте ни дали. Дълбок поклон пред Вас. Нека не забравяме делото на първопроходците! Дълбок поклон и вечна слава на героите! Да живее България!“, завърши празничното си слово ген. Матеев.