104-годишен ветеран с юбилеен медал

27.10.2020 г. 104-годишен ветеран с юбилеен медал

 Подполковник от запаса Васил Василев, председател на Областния съвет на СВВБ - Варна

Обедно октомврийско слънце. В голямата зала на гарнизонния стол във Варна влизат празнично облечени хора. Сред тях изпъква група от няколко ветерани от Втората световна война. Присъстват и организаторите от Областния управителен съвет на СВВБ – Варна, които подкрепят някои от по-възрастните ветерани.

В този ден, на 21 октомври, най-възрастният ветеран на територията на област Варна – Димитър Спасов (Б.р. – през януари нвърши 104 години), прояви чудесна инициатива да покани своите бойни другари, както и потомци и съмишленици на ветераните на тържество, на което той пожела да му се връчи юбилейния медал „75 години от Втората световна война. С оглед условията на пандемията бяха взети важни мерки относно социалната дистанция между присъстващите. Специалните мерки целяха преди всичко да се запази здравето на ветераните – тези видни български граждани, които винаги достойно са изпълнявали своя дълг, като продължават да дават пример на по-младите със своя живот и позиция.

В началото на тържеството областния председател на СВВБ – Варна  подполковник от запаса Васил Василев поздрави присъстващите, благодари на Димитър Спасов за инициативата и даде думата на нашият доайен да разкаже моменти от свой дълъг, повече от век живот. Димитър Спасов, както винаги, увлекателно и с много примери впечатли присъстващите. Той припомни за трудните дни на войната, в които се е показала истинската сила на характера на българите и припомни, че човек доказва стойността си не чрез приказки, а чрез постъпките си. Специално акцентира на моменти от Дравската епопея, когато себеотрицанието на войниците и офицерите и техния героизъм са станали условие за отстояване на българския интерес в това време на крайно изпитание.

Веднага след това се пристъпи към връчване на юбилейният медал „75 години от Втората световна война“ на Димитър Спасов, което бе направено лично от областния председател, като бе зачетена и заповедта на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, за награждаването на Спасов с медала. Бяха му връчени и други награди от областния управителен съвет. Ветеранът Спасов благодари за вниманието и подчерта, че се чувства поласкан от толкова голям интерес към личността му. Благодари и за признанието, че ветераните от войните винаги са „пример за достойно изпълнен граждански дълг“, като сподели, че най-голямата ценност за човек е да живее в приятелска общност, нещо което той има и го счита за повече от шанс!

Тържеството продължи с наздравици и лични поздравления, а хумора и веселието изпълни залата. Всички бяха в изключително приповдигнато настроение, което се отрази и на общия дух на тържеството. С музика, шеги и открито общуване присъстващите превърнаха този обед в незабравим ден.

Благодарим ти другарю Спасов!