John Cockerill подписа споразумение с армията на САЩ

27.10.2020 г. John Cockerill подписа споразумение с армията на САЩ

 Otbrana.com

Белгийският производител се обедини с френския доставчик на бронирани машини Nexter за общо предложение за модернизация на българските Сухопътни войски. Съвместното предложение за обезпечаване на 150 бронирани машини за пехотата включва именно модулния купол Cockerill™ 3030, интегриран с шаси VBCI 8х8 на Nexter.

John Cockerill Defense America подписа споразумение за съвместни проучвания и разработки с Командването за развитие на бойните способности (CCDC) на армията на САЩ в Пикатини Арсенал, Ню Джърси.

Целта на проучванията ще бъде разработването, интеграцията и тестването на нова бойна система със среден калибър. Тестовете ще обхващат проверка на точността на въоръжението и на поразяващите му способности. Новата система ще включва базирана на сценарий система за управление на стрелбата на CCDC и купол със среден калибър на John Cockerill Defense America. Споразумението ще позволи и на двете страни да задълбочат работата си по продуктите, като крайната цел е те да бъдат успешно прилагани на всяка платформа, която поддържа директна стрелба със среден калибър. Задълбочените проучвания върху технологиите, свързани със среднокалибрените оръжейни системи, и подобряването на тяхната резултатност са от особено значение за сигурността на военнослужещите, бронираната техника и цивилните граждани в конфликтни зони.  

„Работата ни с американското правителство в сферата ни дава възможност за задълбочено развитие на тази технология. Това сътрудничество и последващата инвестиция в индустрията ни позволяват да въведем в употреба на бойното поле тези нови технологии много по-бързо, отколкото традиционните изследователски програми предполагат“, коментира Кен Локууд, инженерен директор на John Cockerill Defense America.

John Cockerill стои зад известните модулни куполи от серията Cockerill™3000, които позволяват несравнима гъвкавост при широк спектър от мисии. Армията на САЩ ще използва именно оръжейната система Cockerill™ 3030 като своя основна система със среден калибър от следващо поколение. В тази конфигурация куполът е оборудван с 30mm XM813 среднокалибрено автоматично оръдие с автоматично подаване на боеприпасите. С минимални инженерни промени дизайнът може лесно да бъде адаптиран за интегриране на оръдие с по-голям калибър - XM-913 50 mm.

Оръжейната система включва две нови и модерни системи за наблюдение и прицел, със способност „ловец/убиец”, както и засилена ситуационна информираност на командира на бойната машина. Системата Cockerill™ 3030 е тествана с множество прицелни системи, позволяващи широка гама от прицелни опции, включително FLIR от 2-ро поколение на американската армия, както и вече наличните системи от американски и чуждестранни доставчици. Cockerill ™ 3030 е оборудван със 7,62 mm сдвоена картечница и има доказаната способност да изстрелва всички 30 mm х 173 mm боеприпаси в американския арсенал, включително MK310 програмируеми боеприпаси Air Burst.

Куполът Cockerill™ 3030 опционално може да бъде използван и с екипаж. Той поддържа възможност за конфигурации с двама или трима души, а отворът на покрива на купола дава ситуационна осведоменост и позволява лесно излизане при изпълнение на задачи по поддръжка. Куполът е в активно производство, което позволява да бъде доставен в кратки срокове при изискване на клиенти. Заложеният модулен дизайн е отлична база за надграждане на способностите с оглед развитието на технологиите и нуждите на въоръжените сили.

John Cockerill Defense America е американското подразделение на белгийския производител на куполи и оръжейни системи John Cockerill Defense. Компанията е лидер в предоставянето на съвременни технологии и решения в сектор отбрана. Дейността й обхваща целия процес по дизайн, производство, интерграция и поддръжка на куполи и оръжейни системи, както и подготовка и повеждане на обучения чрез високотехнологични VR решения и симулации. John Cockerill Defense е позната и на българския пазар, тъй като от години работи и с български компании. Белгийският производител се обедини с френския доставчик на бронирани машини Nexter за общо предложение за модернизация на българските Сухопътни войски. Съвместното предложение за обезпечаване на 150 бронирани машини за пехотата включва именно модулния купол Cockerill™ 3030, интегриран с шаси VBCI 8х8 на Nexter, съобщават от компанията.