„София – столица на обединена България“ е темата на изложба във Военния музей

30.10.2020 г. „София – столица на обединена България“ е темата на изложба във Военния музей

 Достъпът до експозициите се извършва при стриктно спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19

Otbrana.com

В Националния военноисторически музей може да бъде разгледана изложбата „София – столица на обединена България“. Тя представя пътя от провъзгласяване на Съединението до подписването на Топханенския акт, като поставя фокус върху ролята на София като център на решенията, които правят възможна мечтата за единение на Княжество България и Източна Румелия, съобщават от културната институция.

Експозиционният разказ

откроява израстването на София като столица на единна България, осъществено благодарение на усилията на източнорумелийските дейци, дипломатическата и институционална подкрепа на Княжеството и блестящата защита на Съединението в Сръбско-българската война. Изложбата представя експонати – символ на мечтата за обединение. Сред тях са знамето, което войниците на майор Данаил Николаев целуват, преди да превземат конака в Пловдив на 6 септември, хладно и огнестрелно оръжие на участниците в Съединението и Сръбско-българската война, формени и доброволчески знамена, под чиито дипли армия и народ защитават както каузата на обединението, така и София, която е непосредствената цел на сръбските войски.

Лични вещи

на княз Александър I, председателя на Народното събрание Стефан Стамболов, министър-председателя Петко Каравелов, министъра на правосъдието Васил Радославов, министъра на войната капитан Константин Никифоров и други рамкират усилията на София за бърза административна и законодателна интеграция и превръщането на столицата в център на обединена България. Творби на австрийския художник Йозеф Обербауер пресъздават със завидно майсторство атмосферата в града от този период.

Експозиционният разказ е обогатен със

спомените на съвременници на събитията

и анимации, представящи ролята на военните в Съединението, дипломатическите мисии в негова защита и динамиката на фронтовата линия в Сръбско-българската война. Специално подготвено тъч-скрийн приложение преоткрива мястото на София в събитията от преди 135 години, представяйки ролята на институции, обществени сгради и частни домове от столичната градска среда.

Изложбата  се осъществява в партньорство с Регионален исторически музей – София, Дирекция на музеите – гр. Копривщица, и Фондация „Стефан Нойков“ по проект „София – столица на обединена България“, финансиран по програма „Култура“ на Столична община.

Достъпът до експозициите

на Националния военноисторически музей се извършва при стриктно спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19 и съблюдаване на следните правила:

  • Не се допускат посетители с грипоподобни симптоми;
  • Носенето на предпазна маска в закритите експозиционни пространства е задължително;
  • Посетителите задължително спазват дистанция от 2 метра, включително при индивидуално екскурзоводско обслужване и проверка на билетите;
  • Временно се отменят груповите посещения, провеждането на групови беседи и образователни програми, както и други масови събития;
  • Разрешават се индивидуални и семейни посещения, като максималният брой хора в група е до 4 човека;
  • Препоръчително е заплащането на входни такси и сувенири да се извършва чрез наличните ПОС терминали;

Не се допуска използването на аудиогидове, VR очила, както и раздаването на рекламни материали.