В София отбелязахме годишнината от атаката на "Хамидие"

08.11.2020 г. В София отбелязахме годишнината от атаката на

 Капитан I ранг от запааса Румен Тотев, член на клубния съвет на клуб „Военни моряци”

Днес, 8 ноември 2020 год., клубът "Военни моряци" към Столичната организация на СОСЗР се събра около гроба на кап. I ранг Георги Купов, командвал торпедоносеца "Дръзки"в онази славна атака през м. ноември 1912 год.

Поради създалата се епидемичната обстановка клубният съвет на клуба взе решение да не се канят АВМУ-секция София и военните моряци на действителна служба в София, поради забраната за събиране на големи групи на едно място. Все пак председателят на клуба контраадмирал от запаса Петър Странчевски уведоми специално контраадмирал от запаса Георги Георгиев във връзка с предложението на клубния съвет да го привлечем към работата на клуба.

Присъстваха контраадмирал Странчевски, капитан I ранг от запаса Мичо Георгиев - заместник-председател на клуба, членовете на клубния съвет капитан I ранг отцапаса Емил Стаменов, капитан I ранг от запаса Никола Ялъмов и капитан I ранг от запааса Румен Тотев и членовете на клуба капитан I ранг от запаса Тодор Вацов, капитан I ранг от запаса Емил Иванов, капитан I ранг от запаса Пирин Попов, капитан I ранг от запаса Георги Методиев, старши матрос от запаса  Коста Денчев, г-жа Екатерина Шарипова и други, а също контраадмирал от запаса Георги Георгиев и капитан II ранг Цветан Цветанов, представител на ВМС.

Поклонението бе открито от контраадмирал Странчевски, който  припомни историята за възстановяването на гроба на капитан I ранг Купов през 2006 год. по инициатива на тогавашния председател на клуба капита I ранг Методиев и построяването на паметника с помощта на командването на ВМФ и лично от командващия контраадмирал, сега вицеадмирал от запаса Минко Кавалджиев; предаде поздравите до присъстващите от почетния председател на клуба адмирал от запаса Иван Добрев, к.д.п. Атанас Илев – член на клуба и председател на СВВНВУ, ШЗО и РВГ и други членове, които не успяха да дойдат. След това даде думата на заместик-председателя на клуба капитан I ранг Мичо Георгиев.Той кратко описа събитията около атаката на турския крайцер от отряда торпедоносци "Летящи", "Смели", "Строги" и "Дръзки" под командата на командира на "Подвижната отбрана" капитан II ранг Димитър Добрев. На всички моряци са добре известни подробностите на похода торпедоносците и атаката на крайцера "Хамидие", завършила със смелия подход на "Дръзки" под командата на мичман I ранг (тогава) Георги Купов в непосредствена близост и изстрелването на торпедото от мичман II ранг Кирил Минков. Торпедото улучва "Хамидие" в района на носа му и го извежда за дълго време от строя. Думата взе и капитан I ранг Методиев, който припомни някои моменти от биографията на капитан I ранг Георги Купов.

След това всички присъстващи положиха цветя на надгробния паметник на морския герой от Балканската война.  За заупокой и в памет на героите присъстващите отляхме глътка вино на гроба и отпихме вино. Разменихме мисли за геройската атака на "Хамидие" и за състоянието на нашия клуб.