И в епидемията армията изпънява мисията си за принос към националната сигурност в мирно време

15.11.2020 г. И в епидемията армията изпънява мисията си за принос към националната сигурност в мирно време

 Otbrana.com

Примерите са почти всекидневни. Разбираемо, обществото не ги забелязва, вперило поглед в КОВИД-19 и мерките на правителството. Последните две съобщения са от НВУ „Васил Левски“ и Сухопътни войски.

Специализиран екип от Националния военен университет „Васил Левски“(НВУ) извърши разузнаване, транспортиране и обезвреждане на невзривен боеприпас, открит на брега на река Дунав в района на град Русе.

Боеприпасът е снаряд с цилиндрична форма, с размери 160 мм дължина и 40 мм ширина. Военнослужещите с ръководител подполковник Йордан Терзиев изпълниха успешно задачата в помощ на населението като транспортираха и унищожиха боеприпаса при спазване на всички мерки за безопасност.

Специализираните военни екипи действат на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по заповед на началника на НВУ бригаден генерал Иван Маламов.

Специализиран екип от 31-ви механизиран батальон в Хасково извърши разузнаване, транспортиране и обезвреждане на невзривен боеприпас, открит в района на 118 гранична пирамида на границата в землището на село Аврен, Община Крумовград, област Кърджали. Боеприпасът е невзривена противопехотна мина ПСМ – 1. Военнослужещите с ръководител капитан Слави Красев изпълниха успешно задачата в помощ на населението като транспортираха и унищожиха боеприпаса в район при спазване на всички мерки за безопасност.

Специализиран екип от поделение 44200 от състава на 2-ра Механизирана бригада Стара Загора разузна и унищожи 120 мм силно корозирала осколочно-фугасна мина без взривател. Боеприпасът е открит в района на склад за вторични суровини в града и транспортиран до полигон „Люляк“, където е извършено унищожаването. В обезвреждането участваха шестима военнослужещи с два автомобила под командването на капитан Йордан Йорданов.

Специализираните военни екипи действат на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.