АСВБ, СВВБ и СОР „Атлантик“ поздравяват Сухопътни войски с бойния им празник – 19 ноември

18.11.2020 г. АСВБ, СВВБ и СОР „Атлантик“ поздравяват Сухопътни войски с бойния им празник – 19 ноември

 В редакцията на „Отбрана“ се получиха поздравителни адреси, които публикуваме,  до командването, личния състав и ветераните от Сухопътни войски във връзка с утрешния празник. Те са от Асоциацията на Сухопътните войски на България (АСВБ), Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) и Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“.

Otbrana.com  

До

Командира на Сухопътните войски генерал – майор Михаил Попов,

Личния състав на войските

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

Уважаеми г-н генерал-майор,

Уважаеми генерали, офицери, сержанти, войници и граждански лица от славните Сухопътни войски на Р България,

От името на Управителния съвет на Асоциацията на Сухопътните войски на България и лично от мое име приемете нашите поздрави по случай бойния празник на Сухопътните войски – 19 ноември. Преди 135 години на този ден в далечната 1885г. се решаваше съдбата на България. Бушуваше Сръбско-българската война. Елитните, калени във войни и обучени войски на Кралство Сърбия стояха пред бастионите на Сливнишката позиция с надежда да пробият отбраната на българите и овладеят София-столицата на съединена България. В бастионите бяха синовете на свободна България, офицерите и войниците от Сухопътните войски. Но те не трепнаха пред грозния противник, изковаха с кръв победата, прогониха неприятеля извън пределите на България и спасиха Съединението и бъдещето на любимото си Отечество. Този ден, 19 ноември, стана боен празник на Сухопътните войски на България.

 Вече 142 години Сухопътните войски са в основата на отбранителния потенциал на България и са носители на нейната воинска чест, гордост и слава. Десетките блестящи победи в петте войни за национално обединение им спечелиха уважението на народа и почитта на съюзници и врагове. \\r\\n Съчетали уникалните способности на въоръжението и бойната техника на всички родове и специални войски с високата професионална подготовка на личния състав, Сухопътните войски и днес се явяват основен елемент на националната отбранителна система и достоен партньор в колективните усилия на Алианса за утвърждаване на мира в целия свят. \\r\\n Пожелаваме на Вас и на целия личен състав на Сухопътните войски здраве, лично и семейно щастие и нови успехи в оперативната и бойна подготовка.

Честит празник!

Кирил Цветков, генерал-лейтенант , о.р. Председател

Гр. София

18 ноември 2020г.

***

До

Командира на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов, личния състав и ветераните от някогашната пехота

Скъпи защитници на родна България,

Приемете нашите най-сърдечни поздравления във връзка с бойния празник на Сухопътни войски – 19 ноември. Ние, ветераните от войните, се гордем с вашата мъжественост да преодолявате трудностите в днешно време и да поддържате подготовката си на високо ниво.  Последното голямо учение „Балканска стена – 2020“ показа успехите ви.

Бъдете здрави и със същата всеотдайност защитавайте престижа на военната професия. Българските Сухопътни войски са изнесли на гърба си всички войни от Сръбско-българската през 1885 г. насам. Тази година отбелязваме 75 години от края на Втората световна война. Ние, живите ветерани, още помним атаките на славната ни пехота при Страцин и Стражин, Куманово, Ниш, Харкан, Драва и до Австрийските Алпи.   Исторически шанс бе участието на нашата армия в края на Втората световна война в разгрома на хитлеро-фашизма. То спаси България от трета национална катастрофа, с цената на хиляди убити, ранени и безследно изчезнали.

Вие сте наследници на тези герои. Бъдете достойни за тях!

Честит празник!

С уважение и преклнение доц. д-р Иван Сечанов председател на Съюза на ветераните от войните на България

18.11.2020 г.

София

***

До

Командира на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов,

Личния състав и ветераните от Сухопътни войски

Уважаеми г-н генерал-майор,

Скъпи генерали, офицери, сержанти, войници и цивилни служитеби,

Скъпи ветерани и кадрови професионалисти от Сухопътните войски,

Управителният съвет на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“ ви поздравява най-сърдечно по случай Празника на Сухопътните войски – 19 ноември – ден, който вече 138 години се отбелязва с гордост от родните сухопътни войски - гръбнакът на нашата армия. На този ден свеждаме глави в чест и признателност към героичните победи край Сливница от младата българска войска и си даваме сметка за постигнатото от нас, зареждайки се с енергия за още по-големи успехи по защита на територията на Р България и изпълнение на ангажиментите по съюзната отбрана.

Нашите сухопътни войски многократно са доказвали своя висок боен дух и професионализъм, изпълнявайки задачи по защита на населението при бедствия, аварии, катастрофи, защита на националната граница и опазване на националната сигурност на страната. Благодарение на тях, нашата страна стана видима и уважавана в коалиционните операции, в операциите на НАТО, ЕС и ООН, където те поемаха и изпълняваха изключително отговорни и опасни задачи, свеждайки до минимум заповядания риск към местното население и проявявайки изключителен героизъм при изпълнение на поставените от коалиционните и съюзните командвания оперативни и по охрана на стратегически за мисията обекти задачи.

Поздравявайки ви по случай професионалния празник, СОР „Атлантик“ със загриженост оценява, че сега, повече от всякога е нужно нашите сухопътни войски да бъдат модернизирани и трансформирани в съответствие с изискванията на водещите страни-членки от Алианса. Прекалено дълъг стана периода, през който нашите генерали, офицери, сержанти, войници и цивилни служители се доказваха в професионализъм по националната и колективна защита, сигурност и отбрана. Ние ви благодари за себеотрицанието и саможертвата, защото знаем, че сте свикнали да се справяте  без необходимия материален и финансов ресурс. За нас и за вас остава надеждата, че някой ден и вие с гордост ще получите нова екипировка, ще управлявате нови бойни и специални бронирани машини, обединени в единна, защитена и мобилна свързочна система, прикривани от съвременна полева ПВО, със съответните средства за зашита от смущения и оперативно съвместими с нашите съюзници, усилвайки адекватно силния отбранителен юмрук на НАТО.

Скъпи колеги,

Процесът на модернизация ще бъде труден, дълъг и непредсказуем. Ние, офицерите от запаса и резерва и цивилните членовете от Съюз „Атлантик“ ще бъдем твърдо зад вас, изразявайки своята подкрепа и чрез нас подкрепата на цялото гражданско общество за приоритетно придобиване на новите военни технологии и въоръжение във вашите структури. Ние виждаме и сериозния проблем с кадрите и ще направим всичко възможно, чрез представяне на вашата отговорна професия, да привличаме млади и мотивирани младежи и девойки за сухопътните войски, които с желание да изучат и придобият вашият незаменим практически и професионален опит.        

В държавите, членки на НАТО, превъоръжаването и модернизацията на Въоръжените сили е комплексен непрекъснат процес, извършван паралелно с доставка на нова техника и технологии и обучението на щатен състав за нейното управление и поддръжка. Днес Сухопътните войски, заедно с Военновъздушните и Военноморските сили изпълняват съвместни задачи с комплексen характер. Това предполага, че договорът за тяхното превъоръжаване, като първа крачка, не трябва да бъде отлаган за неизвестно бъдеще, а да бъде подписани за съответна бронирана машина и стартиран в обозрима времева рамка с договорите на останалите видове въоръжени сили, при предоговорени критерии и реализиран отпуснат лимит от финансови средства. Ние бяхме свидетели на многократни отлагания и ако тази тенденция се запази при създадената епидемична обстановка се очертава пак да не бъде осъществен, а увеличеният  рискът за нашата национална сигурност да се прехвърли на следващите поколения.

Честит празник!

Управителен съвет на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“

18 ноември 2020 г.

София