Сухопътните войски честваха своя боен празник

19.11.2020 г. Сухопътните войски честваха своя боен празник

 Otbrana.com

С поредица от събития Сухопътните войски честваха своя боен празник днес – 19 ноември. При спазване на всички противоепидемични мерки и тази година представители на Командването преминаха по стъпките на Сливнишките герои от Сливница до Гургулят и почетоха паметта на героите от Сръбско-българската война, защитили Съединението от 1885 година, съобщават от КСВ.

Пред Паметника на капитаните в района на бившето поделение в Сливница и Пантеона на загиналите край село Гургулят бяха положени венци и цветя от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов и кмета на град Сливница Васко Стоилков.

Пред Пантеона генерал-майор Михаил Попов награди отличили се военнослужещи от Командването на Сухопътните войски и журналиста от вестник „Българска армия“ Евгени Генов за цялостен принос в отразяване живота на войските.

През изминалата седмица в част от формированията на Сухопътните войски военнослужещите освежиха, почистиха и положиха цветя пред войнишките паметници, а празничният ден беше отбелязан навсякъде с тържествено строяване на личния състав и прочитане на заповеди за награждаване на отличилите се военнослужещи и цивилни служители.

Датата 19 ноември е определена за празник на Сухопътните войски с решение на Министерския съвет № 477 от 1992 г. и Заповед № 3478 на министъра на отбраната от 1992 г. По време на Сръбско-българската война (1885 г.) на 19 ноември българската пехота провежда решителното сражение при Сливница. Това е първата голяма победа на войската след възстановяването на българската държава от 1878 г. Впоследствие с победата в Сръбско-българската война е защитен актът на Съединението между Източна Румелия и Княжество България и правото на българския народ да живее обединен и свободен.