Ремонтът на закона за резерва на въоръжените сили брадясва

02.12.2020 г. Ремонтът на закона за резерва на въоръжените сили брадясва

 Спирдон Спирдонов

Много му е трудно на резерва на Въоръжените сили, за да докаже, че е важен. И опитите да бъде подобрен законът му чакат година и половина. На 24 септември депутатите гласуваха на първо течене предложените от правителството промени. Едно година преди това почти същият проект ходи някъде на съгласуване, но не видя бял свят. Наложи се в парламента да бъде вкаран нов. И то със сериозния аргумент, че гражданите у нас не са готови за военно положение или война. А от гласувания 3-хиляден състав на резерва, Въоръжените ни сили разполагат с по-малко от една трета. При положение, че и действащият им състав е доста на минус.

Видя се, че отпадането на наборната военна служба дава вече горчивите си плодове. Бляновете на някои да я върнат срещат отпор от най-големите политически сили. Явно реалността е друга. Решенията също трябва да бъдат други. Тези промени в закона за резерва, обаче, като че ли не са първа грижа на управляващи и опозиция. Те не намират място в дневния ред на вече пет парламентарни седмици. Очакванията поправките да се гласуват преди приемането на бюджета за следващата година, за да влязат в неговите разчети, не се оправдаха. Според някои част от управляващата коалиция я боде въвеждането на срочна служба в доброволния резерв. За едни това било страх от връщането на задължителната военна служба. За други – прищявка на по-малкия коалиционен партньор.   

А редовните парламентарни избори наближават. С тях и краят на  Програмата за управление на правителството на Република България за периода 2017-2021  г.,   съставена  в  изпълнение  на  подписаното  Коалиционно  споразумение  между Политическа  партия  ГЕРБ  и  Обединени  патриоти – НФСБ,  АТАКА,  ВМРО. И какво пише там? „Формиране на доброволчески батальони в състава на Единния център за начална военна подготовка – Плевен, и Центъра за подготовка на специалисти – Сливен. Регламентиране на реда и условията за тяхното финансиране и осигуряване, попълване, подготовка, активиране, развръщане и използване в операции на въоръжените сили.“ Ще почакаме 3-4 месеца, за да видим как армията ни ще се сдобие с въпросните доброволчески батальони и то с жива сила в тях.

И дали ще продължаваме да пишем в годишните доклади, че досегашните форми не дават очаквания резултат. Министерството ще отчита все повече затруднения при окомплектоването на военните формирования за мирно и военно време с подготвени във военно отношение граждани. Анализите ще показват, че в рамките на следващите 10-15 години България няма да разполага с достатъчно подготвени граждани за защита на отечеството, придобили статус на запасни, с които да бъдат окомплектовани военните формирования. И т.н. и т.н.