Модернизацията е жизнено необходима за Силите за специални операции

13.12.2020 г. Модернизацията е жизнено необходима за Силите за специални операции

 Otbrana.com

Във вторник бе подписан договор за придобиване на 98 машини от 10 типа с различно предназначение на стойност 49 998 000 лева за Силите за специални операции. Срокът за изпълнение е не по-дълъг от 3 години. Гаранционният период е 5 години, в рамките на който цялата поддръжка и смяната на консумативите се поема от българската фирма "Самел – 90"..

 „Това е исторически момент. Този договор ще има кардинално значение за Силите за специални операции на Българската армия в следващите 20, 25, 30 години. Неминуемо след придобиването на тези машини ще се увеличат оперативните способности на силите за специални операции и смело мога да кажа, че досега в нашата история договор с подобен мащаб и подобно значение не сме имали и това нещо, което ние през годините сме се нуждаели, нещо, за което сме работили упорито", заяви командирът на Съвместото командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев в „Тази събота“ на БТВ.

Той отбеляза, че досега 19% от техниката, с която разполагат Силите за специални операции, е около 20-годишна, останалите 81% от нея е над 40-годишна и е още от Съветския съюз, което кара командосите да „работят по острието на бръснача“ и да се „самораздават“, за да я поддържат в тежки полеви условия. По неговите думи 90% от коментарите, които е прочел за договора, са положителни, а относно критиките за сключването му, Матеев отбеляза, че той е подписан по чл. 149 от Закона за обществените поръчки, който засяга отбраната и сигурността, така че да няма изтичане на секретни данни.

„Самел-90“ е единствената фирма у нас, която може да произведе всички тези машини“, заяви ген. Матеев.

Що се отнася до изказванията, че сега не е време да правим големи покупки за армията на фона на пандемията с коронавирус, генералът напомни старата поговорка, че „който не храни своята армия, ще храни чужда“.

Модернизацията на въоръжените сили не трябва да спира, категоричен е ген. Матеев, който напомни колко важна е тяхната функция за осигуряването на териториалната цялост и сигурността на държавата, за да можем всички ние да живеем спокойно.

Въпреки пандемията, Силите за специални операции продължават своята подготовка, като са се разделили на различни потоци. Санитарите  се включили в борбата с коронавируса на първа линия в болниците и имало много добри отзиви за тяхната работа. Генералът заяви, че ще ваксинира срещу COVID-19 и че този акт е отговорност към всички.