Договор за бронираните машини няма да има до края на мандата на това правителство

14.12.2020 г. Договор за бронираните машини няма да има до края на мандата на това правителство

 Otbrana.com

Това е сложна сделка, казва министърът на отбраната Красимир Каракачанов в интервю за в. „Труд“. И двете фирми, които бяха класирани, уточнява той, дадоха много високи цени от това, което парламентът ни е гласувал като рамка. Министърът заявява, че не би си позволил да иска от Народното събрание промяна на рамката, както беше с другите два проекта – за ВВС и ВМС. И прави прогнозата, че най-вероятно този проект ще бъде прерагледан.

Министърът на отбраната няма да бърза да приключи този проект до края на мандата си. Смята, обаче, че в оставащото време нещата трябва да се изяснят, „за да може следващият министър да има яснота и да вземе своето решение“. Така, според него, ще бъде справедливо.

Ценовите оферти на двете фирми - „Дженеръл Дайнамикс“ (General Dynamics) и „Патриа“ (Patria), допуснати до следващия етап в процедурата за реализация на проекта за бойни бронирани машини на Сухопътните войски, бяха отворени на 2 октомври т.г.  в Министерството на отбраната. Парите са повече от утвърдените 1, 240 млрд. лв. с гласуване в Народното събрание, каза няколко дни по-късно заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков. С колко, не уточни.

***

Проектът за инвестиционен разход (ПИР) „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“ е одобрен с Решение на 44–ото Народно събрание от 08.06.2018 г.

На 05.08.2019 г. беше даден ход на процедурата за инвестиционен проект „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“, като искане за предложение беше изпратенo до фирмите, потенциални изпълнители на проекта: „Патриа“ (Patria),  „Некстер“ (Nexter), „Дженеръл Дайнамикс“ (General Dynamics) и „Артек“ (Artec GmbH).

В началото на 2019 г. бяха проведени срещи с четирите компании, потенциални изпълнители на проекта, в рамките на които бяха обсъдени въпроси по отношение на техническите изисквания, критериите за оценка, методиката за оценка на офертите, индустриалното сътрудничество, дял местно производство и други.

Със заповед Р-153/22.11.2019 г. на министър-председателя на Република България беше създадена междуведомствена работна група (МРГ) за оценка на получените оферти по ПИР „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“, която започна своята работа на 18.12.2019 г.