От Космоса да получаваме информация, а с хеликоптери да спасяваме хора. Защо не?!

20.12.2020 г. От Космоса да получаваме информация, а с хеликоптери да спасяваме хора. Защо не?!

 Otbrana.com

За нов строеж по морето, алармират граждани в социалните мрежи. На северния бряг на Китен се появил огромен изкоп. Подобни вести у нас не са рядкост. Въпросът е за контрола. И не само за него. Сещаме се, че в началото на месеца президентът Румен Радев предложи няколко конкретни проекта във връзка с откритата процедура за обществени консултации по проект на План за възстановяване и устойчивост на Република България.    

Изграждането на Национален център за наблюдение, контрол и управление (НЦНКУ) с отворен достъп за граждани и неправителствени организации, е стъпка срещу изкореняването на политикономията на прехода и разпределянето и усвояването на тъмно на огромни публични средства. Това каза държавният глава по повод на първия проект,който бе определен, като средство  срещу ограбването и присвояването на природните ресурси. Този център ще следи за застрояването на Черноморското крайбрежие, планините и други зони, състоянието на язовирите и водните запаси, изсичането на горите, замърсяването на околната среда и качеството на въздуха, измамите със субсидии в селското стопанство. Той ще предоставя необходимата информационна база за научен анализ и рационални решения. Не само правителството, но и гражданите ще имат технологични инструменти за наблюдение на тези процеси и да изискват реакция. Ще се предоставят възможности и за наблюдения, и адекватна и навременна реакция при бедствия и аварии.

Т.е. не само от социалните мрежи ще научваме какво се случва по Черноморието или в планините, например. По наша информация голяма роля за разработването на този проект има Институтът за космически изследвания и технологии при БАН. Нормално, все пак информацията ще идва от Космоса. А, според експерти, използването на технологии с космическо и въздушно базиране за мониторинг преодолява доста от недостатъците на технологиите с наземно базиране.  

Основното предназначение на НЦНКУ е приемане, обработка, анализ, координиране и разпространяване между потребители на цифрова информация о космически спътници и от друг средства за наблюдение. Тези други средства са не по-малко интересни. Проектът залага на закупуване на две мобилни безпилотни авиационни системи, които да се разположат съответно в Северна и Южна България. Всяка от тях да включва 3-4 безпилотни летателна апарата среден клас с обхват до 250 км и спътникова система за управление.

Друг проект, който бихме могли да го причислим към „въздушните“ е създаването на система за спешна медицинска помощ по въздуха. Пандемията от COVID-19 постави още веднъж нуждата от подобно решение. За спасителни у нас се използват хеликоптерите AS 532AL Cougar от българските ВВС,посочва главният секретар на президента полковник от запаса Димитър Стоянов. Нямаме хеликоптери за спешна медицинска помощ и не можем да осигурим т. нар. "златен час" . В други страни говорят вече за "платинени 15 мин". „Миналата година бяха заделили над 50 млн. лв. в МС за закупуването на правителствен самолет, а това са парите за 3-4 медицински хеликоптера. Общественият натиск ги принуди да се откажат от идеята за самолет. Време е за натиск за закупуване на медицински хеликоптери. Време е!“, отбелязва Димитър Стоянов.

Според проекта, оптималният брой на точките за базиране на медицинските хеликоптери са 5, разположени близо до големите градове.  Например около Варна, Бургас, Пловдив, Плевен и София.  Впрочем, от правителството съобщиха, че процедурата по закупуване на медицински хеликоптер, оборудван с необходимата медицинска техника и обзавеждане, за осигуряване на спешна медицинска помощ по въздух, е в ход о края на септември и не е преустановявана.  Стойността е близо 20 млн. лв. (19 999 990, 62 лв.). Средствата са отпуснати по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж“. Проектът е в процес на изпълнение. Срокът за изпълнението му е 36 месеца.

"Haшeтo мнeниe e за 6 xeлиĸoптepa, нa 6 плoщaдĸи, oт ĸoитo в paмĸитe нa 30 мин. мoжe дa ce дocтигнe дo вcяĸa тoчĸa нa Бългapия. Hиe cмятaмe, чe плoщaдĸитe тpябвa дa бъдaт изгpaдeни нe нa лeтищaтa, a oтдeлнo и дa oбcлyжвaт нyждитe нa тaзи opгaнизaция", зaяви Гeopги Гeopгиeв, изпълнитeлният диpeĸтop нa "Бългapия Eъp Texниĸ", пpeд Вulgаrіа Оn Аіr.

Πo вpeмeтo нa coциaлизмa cтpaнaтa ни paзпoлaгaла c чeтиpи caмoлeтa-бoлници и c двa cпeциaлни xeлиĸoптepa, бaзиpaни в Πлoвдив. Kъм днeшнa дaтa y нac xeлиĸoптep зa въздyшнa пoмoщ нямa. Πocлeднaтa въздyшнa линeйĸa била пpoдaдeнa пpeди 2 гoдини в чyжбинa.

Cпopeд пpoгнoзитe нa eĸcпepтитe, aĸo пpoцeдypитe бъдaт зaдeйcтвaни - дo двe гoдини Бългapия мoжe дa имa cпeшнa aвиaциoннa пoмoщ. Ho тoвa зaвиcи oт дeйcтвиятa и жeлaниeтo нa дъpжaвaтa в тaзи пocoĸa.