Премиерът провери ремонтните дейности във военния завод „ТЕРЕМ - Хан Крум“ в Търговище

21.12.2020 г. Премиерът провери ремонтните дейности във военния завод „ТЕРЕМ - Хан Крум“ в Търговище

 Otbrana.com

Премиерът Бойко Борисов, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов инспектираха военния завод „ТЕРЕМ - Хан Крум“ в Търговище, където се ремонтира бойна техника. По време на инспекцията беше потвърдено, че на танковете Т-72 ще бъде извършена модернизация с нова система за управление на стрелбата и сателитна връзка, става ясно от фейсбук страницата на министър-председателя.

Договор за модернизация на 44 танка Т-72 за нуждите на танковите формирования от Сухопътните войски бе сключен на 16 декември, между Министерството на отбраната и „ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ“ ЕАД. Той е на стойност 78 719 472 лв. с ДДС и е за срок от 2 години. 40 от модернизираните танкове ще бъдат за 61 танков батальон от Стрямската механизирана бригада. Контрактът предвижда и модернизация и на три командно-щабни машини МТ-ЛБ У.

Модернизацията на основен боен танк Т-72 е в посока съкращаване на времето за откриване на целта, класификацията ѝ и нейното поразяване, повишаване на точността на стрелбата, повишаване на живучестта, осигуряване на автономност и способност да обменя голямо количество информация с базова станция, както и с другите машини от батальона и старшата инстанция.

Част от дейностите, които ще бъде извършени, са доставка, монтиране и интегриране на съвременна система за управление на огъня, система за повишаване на автономността, система за управление на бойните действия, система за ранно предупреждение при облъчване и др.

Българското дружество ще придобие ноу-хау за последваща поддръжка на част от модернизираните системи.

От Пресцентъра на МО:

„Няма вид въоръжена сила, за която в последните три години да не са предприети действия за модернизация и превъоръжаване“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 21 декември, по време на посещението си в завод „ТЕРЕМ – ХАН КРУМ“ в Търговище. Заедно с него производствената база на предприятието разгледаха министър-председателят Бойко Борисов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

„Всички авиационни платформи – Ми-17, Ми-24, Су-25, Миг-29, Л- 39, през тези четири години преминаха ремонт, възстановяване, някои и модернизация. Сключена бе сделката за закупуване на осем нови самолета Ф -16 БЛОК – 70. Във ВМС бяха придобити два кораба – минни ловци, сключен бе договорът за два нови модулни патрулни кораба. Водим разговори за придобиване на една или две подводници. Наскоро бе подписан договорът за 98 машини за Съвместното командване на специалните операции, а преди броени дни - и договорът за модернизацията на танковете – Т-72, който ще бъде извършен в „ТЕРЕМ-ХАН КРУМ“ – Търговище“, каза още министър Каракачанов и заяви, че до края на мандата ще бъде довършен и проектът за придобиване на нова бронирана машина за Сухопътните войски.

Министърът подчерта, че основният стремеж при реализацията на всички модернизационни проекти е работата да се извършва от български фирми: „Така средствата, които българският данъкоплатец отделя за отбрана, остават в България. Изграждането на двата модулни патрулни кораба ще бъде извършено в българска корабостроителница. Двата минни ловци ще бъдат ремонтирани също у нас – в „ТЕРЕМ – КРЗ ФЛОТСКИ АРСЕНАЛ-Варна“, новите машини за Специалните сили ще се произвеждат в българска фирма – „Самел -90“.

Министърът на отбраната припомни, че за последните три години възнагражденията в армията са повишени четири пъти, като сумарното увеличение на заплатите е 48%. „Направихме не малко и продължаваме напред“, каза министър Каракачанов.

“От 15 години такава модернизация на армията ни не е правена. Работим по натовски стандарти и правим всичко необходимо за военните училища, авиацията, моряците, Сухопътните войски, специалните части, инфраструктурата и летищата“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в завода „ТЕРЕМ – Хан Крум“ ЕООД в Търговище.

Когато имаме разбирателство и консенсус между политическото и военното ръководство, и ръководството на нашите военно-ремонтни заводи и отбранителна промишленост, може да постигнем много. Българската военна индустрия се разви, инвестира, непрекъснато се усъвършенства. Крайно време е Българската армия да стане основен потребител на нашата отбранителна промишленост“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Той изтъкна, че ръководството на Българската армия, заедно с командирите на видовете Въоръжени сили, прави редовни посещения в основните производствени мощности на Министерството на отбраната и на българската отбранителна промишленост, за да намери най-ефективните и ефикасни начини да се повишат отбранителните способности на приемлива цена и при създаване на работни места за националната икономика.

„Черно море е от особена важност и непрекъснато се повишава неговата значимост по отношение на сигурността. България трябва да е готова да отстоява своя суверенитет“, подчерта началникът на отбраната. Ето защо той отличи важността на подписания договор за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС с немската компания „Люрсен“, по който двата кораба ще бъдат изцяло построени у нас.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов поясни, че при проекта за модернизация на танковете Т-72 важен е фактът, че със сравнително малко вложени средства се получават много нови възможности за основния танк, използван в Сухопътните войски. „Новите способности категорично са добри, сроковете ни удовлетворяват. Надяваме се, че процесът няма да завърши с модернизацията само на тези 44 танка, за които бе подписан договор, а и с останалите“, посочи той и допълни: „В Командването на Сухопътните войски сме доволни от това, че с ръководството на „ТЕРЕМ“ в последните две години създадохме много добри работни взаимоотношения. Надяваме се тази традиция да продължи: Средствата, предвидени за модернизация, да остават в България, да бъде ангажирана българската отбранителна индустрия, защото този потенциал е важен за нас“.