Един от най-младите ветерани от войната получи юбилеен медал

26.12.2020 г. Един от най-младите ветерани от войната получи юбилеен медал

 Майор Анна Проданова

На 22 декември ветеранът от Втората световна война Бор Дончев Чакъров навърши 95 години. По случай рождения му ден и в навечерието на коледните и новогодишните празници, началника на гарнизон Пловдив и командир на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, като представител на министъра на отбраната, му връчи грамота и юбилеен медал „75 години от Втората световна война“.

„Вие сте втория генерал, който виждам. Първия беше генерал Стойчев“, каза с вълнение г-н Чакъров. Той е служил в армейския брониран полк в София и е участвал в самия край на войната, като частта му е била изпратена в гр.Лайбниц, Австрия. Днес, заедно със съпругата си, която е на 90 години, живеят в гр.Пловдив.

Генерал-майор Матеев му благодари, че е воювал за една по-справедлива Европа и за по-добро бъдеще на родината ни. Пожела му да е жив и здрав, да има силна воля, да продължава да носи в себе си духа на победител и никога да не се предава!

На срещата с ветерана присъства и председателят на Областната организация на Съюза на ветераните от войните в гр.Пловдив майор от запаса Атанас Хаджиев, който връчи парично дарение на г-н Чакъров.

Благотворителна акция на военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции (СКСО)

И тази година командването на СКСО проведе станалата вече традиция ежегодна среща с децата на загиналите военнослужещи от Специалните сили. Личният състав от формированието събра по между си парични средства, които бяха връчени на децата, заедно с други подаръци в навечерието на Рождество Христово и Новата 2021 година.

В обръщението си към децата командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев посочи, че въпреки усложнената обстановка заради пандемията, ние не трябва да забравяме за милосърдието, човешката доброта и съпричастността към околните. Той добави още, че децата са част от нашето ежедневие и винаги са добре дошли в Съвместното командване на специалните операции по време на празници и други мероприятия.

Срещата приключи с размяна на пожелания за здраве, късмет и приятни мигове по време на настъпващите празници.