61 Стрямска механизирана бригада почете паметта на загиналите войни в операцията «Иракска свобода»

27.12.2020 г. 61 Стрямска механизирана бригада почете паметта на загиналите войни в операцията «Иракска свобода»

 Otbrana.com

Днес пред „Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм” в Карлово се проведе ритуал-панихида за почитане паметта на загиналите военнослужещи в борбата със световния тероризъм, при стриктно спазване на действащите противоепидемични мерки, съгласно въведената извънредна епидемична обстановка в страната с решение на Министерски съвет, съобщават от 61 Стрямска механизирана бригада.

На тази тъжна дата се навършват 17 години от атентата в база „Индия” в Кербала, години на болка и празнота, не само в семействата на загиналите, но и в душите на всички военнослужещи.

България загуби общо 13 свидни бойци в операцията „Иракска свобода” - майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерските кандидати Иван Инджов, Антон Петров, Свилен Киров, Димитър Димитров, Владимир Пашов, Гърди Гърдев, Преслав Стоянов, Валентин Донев, Марин Милев, Цветан Камов и Паун Георгиев.

Да почетат паметта на загиналите на ритуала – панихида присъстваха: заместник-кметът на Община Карлово г-н Антон Минев, командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, ЗА председателят на общински съвет на СОСЗР гр. Карлово полковник о.з. Ненко Чернооков, началник на отдел "Хуманитарни и социални дейности" на Община Сопот г-жа Иванка Виришапкова, представители на местната и държавна власт, близки, приятели и колеги на загиналите военнослужещи.

В словото си бригаден генерал Деян Дешков призова в днешните времена на трудности  и изолация, да не се затваряме в себе си, а да  помним и следваме, както делата на будителите на България, така и делото на другарите ни, като по този начин тяхната саможертва няма да загуби смисъл.

В памет на бойците бе отслужена заупокойна молитва от Негово Високопреосвещенство  - отец Марко Тодоров, а в знак на преклонение бяха поднесени венци и цветя от министъра на отбраната, началника на отбраната, кмета на Община Карлово, командира на Сухопътните войски, командира на  61 механизирана бригада, кмета на Община Сопот, колеги, приятели и близки на загиналите.

След края на панихидата в района на 61-ва механизирана бригада се проведе военно-приложно предизвикателство „Индия 2020”, в което взеха участие военнослужещи от бригадата.