И през 2020 г- „Спартан“-ите летяха за хората

31.12.2020 г. И през 2020 г- „Спартан“-ите летяха за хората

 Спирдон Спирдонов

Да, не бяха един или два полетите на екипажи, които с  военно-транспортни самолета С-27J „Спартан“ от транспортна авиогрупа „Враждебна“, излитаха през тази година, за да спасяват хора. Вече 12 години тези самолети, за които някои се чудеха защо ли сме ги купили, се използват за медицинска евакуация и то при извънредни ситуации. Припомняме някои от спасителните полети на военните пилоти през 2020 г. Те вече са готови да летят и за Република Хърватия, където хораата пострадаха от земестресенията.

Декември: Готовност за полет до Република Хърватия

Със заповед на министъра на отбраната два военно-транспортни самолета С-27J „Спартан“ с екипажи от състава на Военновъздушните сили ще извършат специализирани полети за транспортиране на хуманитарна помощ от България за бедстващите след земетресенията в Република Хърватска. След създадена организация за изпълнение на задачата помощта бе натоварена днес на самолетите. Българският Червен кръст предоставя хуманитарна помощ за нуждите на пострадалото население от опустошителните земетресения в Република Хърватия. Помощта се предоставя чрез Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР след задействане на Механизма за гражданска защита на ЕС. Заедно с помощта, отпусната от българската държава, БЧК изпраща за района на Петриня 300 походни легла с матраци и 100 отоплителни уреди за палатки. Има готовност полетите до международното летище в Загреб да бъдат извършени на 1 януари 2021 г.

Февруари: До Франция

В изпълнение на заповед на министъра на отбраната на 2 февруари  в 6, 39ч., екипаж на самолет C-27J “Спартан” от състава на българските Военновъздушни сили с командир майор Пламен Дончев, помощник-командир капитан Дарина Денева и борден инженер капитан Николай Михайлов излетя за летище Истър (Франция) за изпълнение на специална задача – транспортиране на български граждани, пристигнали от Китай с френските авиолинии до гр. София. На борда на самолета се намираше медицински екип от Военномедицинска академия (ВМА). В 21,30 часа самолетът кацна обратно на летище София. Задачата беше изпълнена успешно.

Март: До Латвия, Полша, Австрия и Хърватия.

На 18-ти и 19-ти март 2020 г., екипаж от 16 траг в състав командир капитан Николай Георгиев, помощник-команди капитан Веселин Асенов, борден инженер старши лейтенант Митко Гергов, със самолет „Спартан“, изпълниха две межународни мисии за за осигуряване на въздушен транспорт на общо 38 курсанти от НВУ „В. Левски“, намиращи се на обучение по програмата „Еразъм+“ в Латвия, Полша, Австрия и Хърватия. На 18.03.2020 г. полетите се проведоха по маршрут София – Рига – Варшава – София, а на 19.03.2020 г. - по маршрут София – Виена – Загреб – София. Екипажът пилотира самолета със специално защитно облекло и предпазни средства, предвид сложната обстановка, предизивикана от пандемията от COVID-19. Командването на 16 транспортната авиогрупа изказва своите искрени благодарности към екипажа, към ИТС и към останалия осигуряващ състав за перфектно свършената работа. Благодарности и към ръководството на ВМА за предоставените защитни средства и за медицинското осигуряване на полетите.

Март: До Косово

Медицинска евакуация на военнослужещ от българския военен контингент в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) бе извършена със самолет C-27J „Спартан” с екипаж от състава на Военновъздушните сили на  26 март, по заповед на министъра на отбраната.

Съобразно епидемиологичната обстановка в Косово и региона и взетите мерки от страна на Министерството на отбраната за българския военнослужещ бяха постъпили данни за съмнения за контактност с COVID-19. Същият нямаше субективни оплаквания. Екипажът, транспортираният военнослужещ и съпровождащото медицинско лице бяха осигурени с всички необходими средства за индивидуална защита. След пристигането в Република България на военнослужещия бяха извършени медицински изследвания във Военномедицинска академия за окончателно определяне на здравния статус.

Април: До Варна

Военнослужещи от дежурните сили и средства на авиобаза Враждебна бяха задействани на 15 и 16 април, за осигуряване на въздушен транспорт със самолет „Спартан“ за нуждите на Министерството на здравеопазването. Задачата беше свързана с осигуряване на спешна медицинска помощ на седемгодишно дете, настанено за лечение в УМБАЛ „Св. Марина“ в гр. Варна.На 15 април, тричленен екипаж на самолет „Спартан“ с командир капитан Георги Пъшев извърши транспортиране на екип от Военномедицинска академия по маршрут София – Варна – София. Самолетът излетя от летище София към гр. Варна в 17.52 ч. Медицинският екип в състав професор Никола Владов, доцент Румяна Андонова и доктор Радослав Костадинов трябваше да извърши спешна хирургическа интервенция на малкия пациент, настанен във варненската болница. Самолетът се завърна на летище София в 00.20 ч. на 16 април 2020 г.На 16 април, екипаж с командир капитан Евгений Златанов извърши транспортиране със самолет „Спартан“ на медицински екип от болницата в гр. Варна и седемгодишния пациент за настаняване на детето за лечение в София. Самолетът излетя от летище София за гр. Варна в 14.05 ч. и в 16.38 ч. кацна обратно в София.

Октомври: До Париж

Със самолет С-27 „Спартан“ и екипаж в състав: майор Веселин Асенов – командир на екипаж, капитан Николай Георгиев – помощник-командир на екипаж и майор Мирослав Пипев – борден инженер на 13 октомври бе изпълнена специална задача за транспортиране на 3-месечно момиченце от летище София до летище "Шарл дьо Гол"- Париж за прием и лечение в клиника. Самолетът бе оборудван със специализирана медицинска апаратура и екипировка за безопасното транспортиране на малкия пациент. На борда се намираше екип от Клиника по неонатология на УАГБ „Майчин дом“.

***

Капитан Жасмина Христова докара медицинската помощ от Китай

Бойният пилот капитан Жасмина Христова на 17 април вечерта докара медицинската помощ от Китай. Капитан Христова от българските Военновъздушни сили приземи самолета С-17 „Глоубмастър“ на пистата на летище „София“. Екипажът на самолета, с който пристигнаха медицинските материали, се състоеше от 14 военнослужщи  - шестима от САЩ, двама от Нидерландия и по един от Швеция, Финландия, Полша, Норвегия, Румъния и България. Командир на полета бе капитан Христова.  На борда на самолета, използван от България в рамките на партньорската Програма за стратегически въздушен превоз на НАТО, медицински и предпазни материали. Полетът бе за сметка на свободните часове на България в рамките на Програмата за стратегически въздушен превоз (SAC). България за първи път използва тази програма от началото на пандемията от COVID-19.