Президентът и българският патриарх участваха в Традиционния Богоявленски водосвет на бойните знаменa

06.01.2021 г. Президентът и българският патриарх участваха в Традиционния Богоявленски водосвет на бойните знаменa

 Спирдон Спирдонов

С приемане на почетния строй на гвардейците от президента и върховен гавнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев започна днес в 11 ч.  традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената светини на Българската армия пред Паметника на Незнайния воин. Присъстваха още българският патриарх Неофит, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов и други депутати, генерали, офицери и служители от Министерството на отбраната и акредитирани у нас военни аташета.

Забележимо бе участието на военно-патриотичните организации. В представителния строй бяха ген. Златан Стойков – председател на СОСЗР, доц. д-р Иван Сечанов – председател на СВВБ,  младши лейтенант от запаса Петър Велчев – председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Борис Николов – председател на Съюза на военноинвалидните кооперации в България, полк. Вилис Цуров – председател на СОР „Атлантик“ и др.

След полагането на венци на паметника бе отслужен водосвет на знамената-светини на Шести пехотен Търновски полк, Тридесети пехотен Шейновски полк, Двадесет и трети пехотен Шипченски полк, Тринадесети пехотен Рилски полк, Двадесет и пети Драгомански полк, Петнадесети пехотен Ломски полк, Двадесет и четвърти пехотен Черноморски полк и щандарта на Първи конен полк, както и на бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия „Г. С. Раковски“, военните формирования 44510 – София, 22320 – Божурище, 28 860 – Горна Малина, 42600 – Мусачево, 24900 - Враждебна.

В този ден по стародавна традиция Българската православна църква освещава бойните знамена на Българската армия, като моли Бога с неизречимата и безмерна любов да благослови родната ни армия, та кръстът Христов всякога да бъде в техните сърца. Храбрите воини да отстояват с християнство мъжество и чест устоите на нашата нация, да бранят безстрашно родината ни, да имат себежертвена любов. Нека кръстът Христов всякога да ви осенява благодатно. Да имате любов в сърцата си, много радост в душите си, да имате твърда и непоколебима вяра, за да пребъдем - един славен народ, гордеейки се със своята история, проповядвайки и изповядвайки своята православна вяра, с която сме закърмени и да бъдем едни добри следовници на храбрите българи“. Това бяха приветствените думи на патриарх Неофит, произнесени от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

Пред медиите министърът на отбраната Красимир Каракачанов отправи своя празничен поздрав: „Пожелавам на всички военнослужещи и техните семейства преди всичко здраве. Да бъдат все така отдадени на войнската професия и с Божията помощ: Напред.“

„На Българската армия желая успехи, дръзновение и кураж във всяко едно начинание. 2020-а година бе успешна и се надявам, че през настоящата ще продължим в същия дух. Ще изпълним задачите, които сме си поставили, а те са много и амбициозни. На днешния празник, на Богоявление да си пожелаем да сме здрави и да следваме курса, по който сме поели“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.