Тазгодишният випуск на военните училища ще носи името на Георги С. Раковски

11.01.2021 г.  Тазгодишният випуск на военните училища ще носи името на Георги С. Раковски

 Спирдон Спирдонов

На 14 април 2021 г. ще се навършат 200 години от рождението на идеолога на българската национална революция Георги Стойков Раковски. От 5 март 1946 г. с регентски Указ № 6 Военната ни академия носи името на патриарха на българското националноосвободително движение. Това е поводът 143-ият випускът на военните училища през 2021 г. да носи неговото име, казаха за Otbrana.com вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на академията генерал-майор д-р Груди Ангелов. Заедно с министъра на културата Боил Банов те представиха на специална пресконференция в Царските зали на Военна академия програмата за националните чествания на 200 години от рождението на Георги Раковски (1821 - 1867). Председател на Националния инициативен комитет е генерал-майор д-р Груди Ангелов, а честванията са под патронажа на двамата министри. Очаква се правителството да приеме постановление, за да могат да се финансират част от проявите, каза министър Каракачанов. Членове са кметове на общини, историци, председатели на творчески организации, писатели, директори на   библиотеки и музеи. От Министерството на отбраната в Инициативния комитет е директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ Иво Антонов, а военно-патриотичните организации са представени от председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков.

Целта ни е да постигнем съпричастност на по-голям брой българи към националното отбелязване на годишнината, като споменаваме имената на Каравелов, Ботев и Левски, не може да подминаваме приноса на техния първоучител Раковски, подчерта началникът на академията.  Кметове и заместник-кметове на Котел, София, Велико Търново, Пловдив,  Сливен и Карлово, както и проф. Пламен Павлов, проф. Кирил Топалов и д-р Румен Манов се включиха чрез видеоконферетна връзка. По места ще се организират редица прояви, включително и откриване паметник на Раковски в Карлово на 3 юни.

Като историк и министър на отбраната д-р Красимир Каракачанов посочи, че Първа и Втора българска легия са първообразът на Българската армия и това е причината Военната академия, най-старото ни висше военно училище, да носи името на Раковски. „Самата легия на Раковски по същество е олицетворение на общобългарската идея. Ако погледнете списъка на легионерите в Белград и в Първата, и във Втората българска легия, ще видите хора не само от днешните предели на България. Ще видите хора от пределите на днешната Република Северна Македония, хора от пределите на днешна Северна Добруджа, хора от Тракия от онези части, които днес не са в България. Това, според мен, е първообразът на Българската армия. Идея, с която събираш млади хора, възпитаваш ги и ги обучаваш, включително и на военна наука. След това те, включително и Левски, продължават делото на Раковски“, каза министърът. Той изрази надежда националните чествания и мероприятията, свързани с тях, да доведат до „по-сериозно познаване от бъдещите поколения на личността на един велик българин, който стои леко встрани или по една или друга причина е поставен в сянката на други свои съвременници, бих казал – незаслужено“.

Според министър Банов отбелязването на годишнината ще бъде начало на възраждане на личността на Раковски.  Програмата предвижда изработване на военно-учебен и документален филм за Георги Раковски, изложби на произведения на Раковски и срещи-четения в различни населени места, експозиция от оригинални документи, архиви и старопечатни книги в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, отворени врати във Военната академия и много други мероприятия. Категорично бе мнението, че проявите не бива да се ограничат около рождената дата на Раковски – 14 април. Нека 2021 година да бъде „Годината на Раковски“, бе общото мнение.

Снимка: МО