Полк. Валери Ценов: „Нашата кауза е да опазваме чисто небето на България”

11.01.2021 г. Полк. Валери Ценов: „Нашата кауза е да опазваме чисто небето на България”

 „Паралелно с поддържането на готовността за оказване на помощ на здравните и полицейски власти и непрестанното носене на бойно дежурство пред състава на ЗРВ през 2021 г. предстоят и участия в голям брой национални и международни учения и тренировки. Най-голямото от тях ще бъде тактическото учение с бойни стрелби на формированията за ПВО на Българската армия „Шабла – 2021” с международно участие“, казва командирът на Първа зенитно-ракетна база.

Otbrana.com

Във формированията на Първа зенитно-ракетна база днес беше дадено началото на подготовката през новата година. В словото си пред строя в Управлението командирът на Базата полк. Валери Ценов изтъкна, че както през изминалата година, така и през настоящата ще продължава да разчита на силите и отдадеността на целия личен състав за изпълнението на „нашата кауза да опазваме чисто небето на България”, съобщават от базата.

В словото си полк. Ценов отбеляза, че през 2020 г. войските са преминали през много изпитания, наложени от борбата с пандемията. „С общите усилия и отговорното отношение на всеки от Вас ние не само ги преодоляхме, но и като част от Военновъздушните сили и Българската армия допринесохме за овладяване на сложната обстановка и здравната криза, съобразно разпоредените ни действия. Същевременно съхранихме боеспособността си, повишихме тактическата и бойната подготовка на командирите, щабовете и личния състав” – каза полковникът.

Командирът на Зенитно-ракетната база изтъкна, че през новата 2021 г. усилията в тези аспекти продължават. Паралелно с поддържането на готовността за оказване на помощ на здравните и полицейски власти и непрестанното носене на бойно дежурство пред състава на ЗРВ предстоят и участия в голям брой национални и международни учения и тренировки. Най-голямото от тях ще бъде тактическото учение с бойни стрелби на формированията за ПВО на Българската армия „Шабла – 2021” с международно участие. В тях ще се акцентира върху иновативността и създаването на още по-реалистична тактическа обстановка и надграждане на потенциала на ЗРВ чрез отработването на нови тактики. Сред целите за годината е  повишаване ефективността на подготовката във войските и продължаване на работата по плана за тяхното развитие и модернизация. Предстои да се отбележи и нов емблематичен юбилей – 60 години от създаването на Първа зенитно-ракетна база.

„През всичко това ще продължаваме заедно, подкрепяйки се и разчитайки един на друг, в унисон с философията на успеха на нашето колективно оръжие” – заяви полк. Ценов.