Полк. Пеню Стаматов на 70! Честито!

12.01.2021 г. Полк. Пеню Стаматов на 70! Честито!

 Otbrana.com

В навечерието на 2021 г. полковник от запаса Пеню Стаматов, председател на Клуб КСВ в Столичната организация на СОСЗР навърши 70 години. По този повод днес той получи поздравления и награди. В Клуба на СОСЗР в столичния район „Младост 3“ се събраха генерали и офицери. Една не малка част от тях имаха години обща служба с полк. Стаматов в редовете на Българската армия. Председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков му връчи поздравителен адрес и мемориален знак на Съюза. Поздравителен адрес и книга юбилярът получи от полковник от запаса Илия Мандров – председател на Районната организация. Честването се превърна и в продуктивен разговор за бъдещето на СОСЗР и обединението на запасното войнство.

Честито, здраве и дълголетие от неговите колеги и приятели!

***

Полковник от запаса Пеню Иванов Стаматов е роден на 29 декември 1950 г. в с.Сушица, окръг Велико Търново. Средното си образование завършва през 1968г. Същата година постъпва във ВНВАУ „Васил Левски“ профил мотострелкови. Завършва училището през 1971 година със звание младши лейтенант.

Офицерската си служба започва в 1-ви мотострелкови батальон на 78-и МСП в град Ивайловград. През следващата година е приведен на служба в щаба на 11-та ТБР, град Карлово. През 1974 г. е приет за слушател във Военна академия „Г. С. Раковски“, гр. София, която завършва през 1974 г. и е назначен на длъжност заместник- началник щаб на 38 МСП, гр. Стара Загора След това последователно заема длъжностите: старши помощник-началник на Оперативно отделение на 2-ра МСД; старши помощник-началник на Оперативен отдел на 2-ра армия; старши помощник-началник на отдел в Оперативно управление на КСВ; заместник-началник на отдел, а след това и началник на отдел в Оперативно управление на КСВ. От 1992 г. е началник на канцеларията на Командващия на СВ, а от 1994 г. до 1996 г. е началник на канцеларията на Началника на ГЩ на БА. Оценен е от своите началници и е допуснат до изпит за слушател в Генерал-щабния факултет на Военната академия, който изпит полага успешно. След завършването на факултета през 1997 г. е назначен за командир на 5-та ТБР, гр. Казанлък. По-късно е назначен за командир на 9-та Горнобанска ТБР, преименувана впоследствие на 9-та бронетанкова бригада. Завършва военната си служба като заместник-командир на 1-ви АК, гр. София.

Дългогодишен секретар на Клуб КСВ към Столичната организация на СОСЗР, а понастоящем е председател на Клуба.