Честит юбилей на капитан I ранг о.з. Тодор Вацов

02.02.2021 г. Честит юбилей на капитан I ранг о.з. Тодор Вацов

 Контраадмирал от запаса Петър Странчевски, председател на клуб „Военни моряци“

На 1 февруари нашият колега капитан І ранг Тодор Димитров Вацов празнува юбилей! Той проплава 80-тия меридиан на своя живот!

Неговата морска биография започва през 1959 г., когато е приет за курсант във ВНВМУ "Н. Вапцаров" по специалността инженер корабен механик. Завършвайки Морско училище през 1964 г., той е изпратен да служи в Созопол в 9 ДивТКА на торпедните катери тип 123-К "Комсомолец". Това сякаш е предопределено, защото преди да стане курсант, Вацов служи 1 година в Гранични войски, а торпедните катери са в най-южния флотски район - т.е. те са най-близко до функцията за охрана на нашата морска граница. И доста често им се е налагало да плават, вдигайки зеления флаг на Гранични войски. Там Вацов служи 4 години, след което е изпратен в Ленинград, Свързочна академия на курс по бойно използване на ЕИТ.

Завършвайки курса, Тодор Вацов остава на служба във ВНИИ-ГЩ, София, където преминава по-голямата му част от служебната му кариера. И живеейки в София, след завършване на трудовите му ангажименти в няколко граждански организации, той става член на нашия клуб "Военни моряци" към Столичната организация на СОСЗР. Едновременно с това е и член и на другата столична морска организация - АВМУ-секция София.

Вацов активно участва в живота на клуба ни, 4 години беше член на клубния съвет. Неговата работа бе забелязана и преди 1 година той бе удостоен с "ПОЧЕТНА ГРАМОТА" от Столичния съвет на СОСЗР. А по случая на неговия 80-ти юбилей клубния съвет на нашия клуб му връчи поздравителен адрес.

Приятелю Вацов, честит ти 80-тия юбилей и от сърце ти желаем здраве, силен моряшки дух, дълголетие! Попътен вятър, седем фута под кила и пълен напред! Към следващия житейски меридиан. Ние ще сме винаги заедно!

 (Към нашия поздрав се присъедини и  Управителният съвет на АВМУ-секция София.)