Българо-американска полева разузнавателна подготовка се провежда в ЦПС в Сливен

04.02.2021 г.  Българо-американска полева разузнавателна подготовка се провежда в ЦПС в Сливен

 Otbrana.com

Българо-американска полева разузнавателна подготовка се провежда в Център за подготовка на специалисти (ЦПС) в Сливен тази седмица, съобщава Пресцентърът на МО. В нея участват разузнавателен взвод от 61-и танков батальон с командир капитан Владимир Делчев и отделения от разузнавателен взвод от втори батальон на пети кавалерийски полк от САЩ, водени от сержант първи клас Браян Мефорд. Съвместната подготовка е под организацията и ръководството на подполковник Евтим Максимов, командир на 61-и танков батальон от състава на ЦПС с командир полковник Любомир Вачев.

Българските и американските военнослужещи са сформирани в смесени екипи и тренират по задачи като ориентиране и изучаване на местността по карта, маскировка, наблюдателен пост, засада, водене на разузнаване, оцеляване и др. Целите на подготовката са свързани с обмяната на опит и знания, подобряване на взаимната комуникация, придобиване на нови способности и съвместимост между двете страни по изпълнение на задачи, свързани с дейността им като общовойскови разузнавачи. Занятията се провеждат на учебните полета на ЦПС - огневи комплекс „Батмиш“ и в региона на танкодрум „Камен“.

Американските военнослужещи посетиха и исторически забележителности на Сливен и се запознаха с моменти от историята на страната.