На гости на 97-годишния капитан Атанас Илев за юбилея на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“

07.02.2021 г. На гости на 97-годишния капитан Атанас Илев за юбилея на  ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“

 Otbrana.com

Тази година българските моряци празнуват 140-годишния юбилей на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров”. По този повод  председателят на клуб „Военни моряци” към Столичната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва контраадмирал от запаса  Петър Странчевски и членът на клубния съвет капитан І ранг от запаса  Румен Тотев посетиха капитан далечно плаване Атанас Илев на работното му място. Сърдечно го поздравиха по случай празника на нашата Алма-матер и от името на началника на ВВМУ "Никола Вапцаров" флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров му връчиха юбилейния календар на училището, съобщават от клуб „Военни моряци“.

Между живите възпитаници на Морското училище капитан Атанас Илев най-рано е прегърнал морската идея. Постъпва в училището през далечната 1939 г., когато то се е намирало в Созопол, участва в преместването му във Варна. На 14 септември 1944 г. получава първото си офицерско звание мичман 2-ри ранг. Участва във Втората свеовна войната като командир на български миночистачен кораб в състава на Дунавската флотилия на Черноморския флот на СССР, проявява героизъм, награден е с българския орден „За храброст” и съветския „Красная звезда”.

На 6 август тази юбилейна година капитан Илев ще навърши 98, но чувството за дълг не му позволява да си даде „отбой”. Той е председател на Съюза на възпитаниците на военните на негово величество училища, член е на клуб „Военни моряци” и на Асоциацията на възпитаниците на Морското училище.

Капитан Илев благодари за оказаното му внимание и обеща да предостави спомени и снимки от Морското училище от времето, когато той е бил негов обучаем.