Възпитаници на ВВМУ: Професор капитан-лейтенант от запаса Димитър Бучков

10.02.2021 г. Възпитаници на ВВМУ: Професор капитан-лейтенант от запаса Димитър Бучков

 Otbrana.com

140-годишният юбилей на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров” е добър повод да изразим уважението си към неговите възпитаници, допринесли за престижа и славата на флотската Алма-матер. На 9 февруари председателят на клуб „Военни моряци” към Столичната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва контраадмирал от запаса Петър Странчевски посети в дома му член-кореспондент на БАН, професор капитан-лейтенант от запаса Димитър Бучков, доктор хонорис кауза на ВВМУ. Той сърдечно го поздрави по случай празника и от името на началника на ВВМУ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров му връчи юбилейния календар на училището заедно с новата членска карта за СОСЗР, съобщават от Клуба.

Димитър Бучков е от студентския випуск на ВНВМУ (1949 – 1953 г.). Започва офицерската си служба като командир на торпеден катер и се уволнява като командир на звено торпедни катери. Разкрива пълните си способности на научното поприще. Има над 140 научни труда, учебници, монографии и публикации, както и 41 авторски свидетелства и патенти в над 10 държави. Основател е у нас на научното направление „Химико-термично обработване на металите в нискотемпературна плазма”. Разработените под негово ръководство технологии и технологични съоръжения (над 90 инсталации) са широко внедрени у нас и в чужбина. Между многото му научни длъжности са ректор на Техническия университет – София, председател на Съвета за висше образование, основател на Националната агенция за оценяване и акредитация.

На 15 септември тази юбилейна година професор Бучков ще навърши 90. Активен член е на клуб „Военни моряци” и на Асоциацията на възпитаниците на Морското училище.