В срок е изпълнен договорът за възстановяване и модернизиране на самолети Су-25

12.02.2021 г. В срок е изпълнен договорът за възстановяване и модернизиране на самолети Су-25

 Otbrana.com

Осмият модернизиран Су-25 беше доставен на 11 февруари, около 15.00 ч. в авиобаза Безмер. Това е последният самолет от тази група, преминал основен капитално-възстановителен ремонт в Авиоремонтния завод (АРЗ) 558 в Барановичи, Беларус, съобщават от ВВС.

Авиобазата в Безмер вече разполага с възстановени самолети Су-25, с модернизирана изцяло система за навигация, с възможности за спътникова навигация. С това се осигурява по-голяма информационна осведоменост на пилота за изпълнение на задачите. Значително са разширени възможностите за използване на ракетно въоръжение, подменени с нови са радиостанциите, които позволяват едновременно връзка и прослушване на две честоти, включително и осъществяване на контакт със сухопътен и морски компонент.

Всичко това и още други внедрени системи прави модернизираните Су-25 по-боеспособни и многократно по-ефективни за изпълнението на основните задачи по осигуряване на непосредствена авиационна поддръжка, изолиране на района на бойните действия и подпомагане воденето на боя от формированията на сухопътни и военноморски подразделения и части.