Очаква се през следващата седмица промените в закона за отбраната да се гласуват в пленарна зала

18.02.2021 г. Очаква се през следващата седмица промените в закона за отбраната да се гласуват в пленарна зала

 Спирдон Спирдонов

На финала на мандата си 44-ото Народно събрание прие Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2032 г. и е на път на гласува Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Вчера поправките на закона бяха одобрени от правителството, днес на първо четене това стори Комисията по отбрана. Очаква се през следващата седмица да влязат в пленарна зала.

Стратегическият преглед на отбраната идентифицира необходимостта от промени на нормативни документи, един от които е този закон, посочи заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков. Според доц. д-р Николай Цонков депутатите не са запознати с доклада и изводите на прегледа, което не им дава възможност да бъдат достатъчно аргументирани. Той изрази резерви по отношение на формирането на две нови структури - Командване за логистична поддръжка и Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана, като посочи, че би могло да се усилят аналогичните дирекции в Щаба на отбраната.

Двете командвания имат пряко отношение към доста подчинени формирования, с тяхното изграждане ще се освободи Съвместното командване на силите (СКС) от неприсъщи функции, отговори заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. СКС ще съсредоточи вниманието си към планиране и провеждане на операция, когато се налага. Що се отнася до дирекциите в Щаба на отбраната, ген. Илиев уточни, че те се занимават с разработване на политиката в дадена област, имат съвещателни функции и не могат да отдават заповеди на подчинени формирования.

Вицеадмирал от запаса Пламен Манушев бе категоричен, че трябва да се направи необходимото в сгъстени срокове, за да се приемат промените. В противен случай, според него, ще се стопира изпълнението на Програма – 2032 и на подготвящия се План за развитие на Въоръжените сили до 2026 г. На същата позиция беше и бившият заместник-министър на отбраната и министър на вътрешните работи  полковник от запаса Валентин Радев. Той, обаче, попита откъде ще дойдат финансовите средства за новите командвания. Няма да се налага допълнителни средства, разчетите са на основата на предвиденото финансиране на бригада „Логистика“ и на Стационарната комуникационна и информационна система, стана ясно от думите на заместник-началника на отбраната.  

В заседанието участваха още постоянният секретар на МО Антон Ластарджиев и директорът на дирекция „Стратегическо планиране“ бригаден генерал Анатолий Кръстев, който бе назначен на тази длъжност с указ на президента от 25 януари т.г. след изтичане на мандата му, като военен аташе в САЩ.