Членове на Клуб «Военни моряци» с награди от филмов фестивал

22.02.2021 г. Членове на Клуб «Военни моряци» с награди от филмов фестивал

 Капитан I ранг о.з. Георги Методиев, випуск «48» Вапцаровски.

На 16-19.02.2021 г. в Руски културно-информационен център (РКИЦ) се проведе традиционния 8-ми пореден Международен кино и ТВ фестивал «Славянская сказка» («Славянска приказка»).

 При строго спазване на противоепидемиологичните мерки той се състоя в централната амфитеатралната зала на РКИЦ. При ограничено ползване на седящите места и предимно с отправени покани към гостите.

От нашия Клуб «Военни моряци» присъстваха при откриването контраадмирал от запаса Петър Странчевски (председател на КВМ), капитан I ранг от запаса Георги Методиев, капитан далечно плаване от запаса Ботю Димитров, г-жа Екатерина Шарипова.

В конкурсната кинопрограма със свои творби – документални, игрални филми и телевизионни сериали, участваха 15 страни с общо над 50 филми. Поради вируса Covid-19 с по-малко представители участваха Русия, Украйна и др. Освен професионални творци, бяха представени студентски работи от Канада, Ливан, Сърбия, Украйна, Франция и др.

Ръководството на фестивала се оглавяваше от генералния директор, кинорежисьор и тележурналист Елена Табанова-Димитрова.

Президент и основател на кинофестивала е проф. Димитър Димитров. Той е възпитаник на руска кинематографична школа от Москва, създател на филма за акад. Димитрий Лихачов и поредица от филми. Почетен председател на международното жури е кинорежисьора и продуцента проф. Ю Сяоган (Китай).

Тържествената част на откриването беше проведена от 18.30 ч. на 16.02.2021г. (вторник). Програмата за откриване включваше официални слова и поздравления от съветника по културата към Руското посолство г-н Алексей Новосьолов и директора на РКИЦ г-жа Олга Широкова .

Поздравление поднесоха също кметът на гр.Сухиндол (родното място на проф. Д.Димитров) инж. Пламен Чернев и други гости.

След официалната част се състоя  концерт, в който участваха хор «Сребърна пахта, пианиста Валентин Стамов, цигуларят Иван Кръстев и Кумико Терао (Япония) - ударни инструменти, вокалистите Раиса Полякова, Моника Кировска и най-младият Марио Кръстев.

Журито на фестивала, под председателството на българския филмов режисьор, продуцент и оператор Иван Тонев, определи творбите, които бяха наградени с различни степени.

Голямата награда «Златен Хелиос» за най-добър филм получи филма «Клетва» - военно-историческа драма, на режисьор Роман Нестеренко (Русия).

Дадени бяха три втори  награди за документално кино (2 български и един руски филми).

Специални награди за документален късометражен филм получиха 2 (един от Украйна и един от България).

Със специална награда за документално-игрален филм беше отличена кинотворбата «Васил Гендов – мит и реалност», за бащата на българското кино.

От фестивала «Славянска приказка» получиха дипломи някои редовни участници за популяризирането и провеждането на Фестивала.

Сред наградените бяха също членовете на КВМ: капитан  I ранг от запаса  Георги Методиев – бивш дългогодишен председател на Клуб «Военни моряци» и г-жа Екатерина Шарипова – за съществено съдействие в отразяването на фестивала с репортажа и фотоснимки.

 В края на церемонията по закриването на фестивала в Мраморната зала на РКИЦ отново се състоя музикален и поетичен концерт.

По традиция, беше направена обща снимка за спомен на всички наградени и гости на Фестивала.