Мъжките времена на един великотърновец

23.02.2021 г. Мъжките времена на един великотърновец

 Ана Райковска, regnews.net

В днешните противоречиви дни една нова автобиографична книга, появила се буквално преди дни на книжния пазар, връща вярата, че когато си целеустремен, стремиш се постоянно към знания и самоусъвършенстване, разчиташ повече на себе си, отколкото на съдбата, можеш да постигнеш всичко. „Време за мъже” на Михаил Харалампиев* не просто проследява пътя на неговите успехи във военната и научната кариера на международно ниво, но и ни „прекарва” през отминалите няколко десетилетия, изпълнени с войни и икономически катаклизми, за които той има информация от първа ръка. Време, в което да си мъж е не само полов признак, но и в което се изграждат силни характери, отстояват се позиции, а понятие като чест, достойнство и родолюбие са пълни със съдържание.  

Роденият в Македония Михаил Харалампиев отдавна е свързал живота си с Велико Търново. Дългогодишен преподавател в НВУ „Васил Левски” и ръководител на катедра, бивш общински съветник, той е сред нас и това придава допълнителен чар на автобиографичната му книга. В нея няма измислени герои и срещаме по страниците доста познати имена. За никого не е спестил нищо – нито доброто, нито лошото. Задкулисни партийни интриги по време на избори, спънки в кариерата, за да се уреди някой недотам заслужил, неизбежните сравнения между „тук” и „там” по време на мисиите му в чужбина, срещи с високопоставени личности, любопитни и забавни случки – всичко това е описано непринудено и с голяма точност. За което му помага и грижливо воденият дневник през годините. Защото в бурния си живот, който е едно постоянно бягане с препятствия, той е съзнавал, че пише част от съвременната история и спомените за нея трябва да останат за бъдещите поколения.  

Военен, професор по химия и изобретател, като инспектор на ОЗХО ( Организацията за забрана и унищожаването на химическото оръжие) към ООН от 1997 г. до 2007 г. той прекосява света нашир и надлъж, за да следи как държавите спазват споразумението и унищожават запасите си от химическо оръжие. Така става и единственият българин  Нобелов лауреат за мир, като част от колектива на международната организация. До тази длъжност и признание обаче Михаил Харалампиев достига след задълбочени научни знания, владеене на няколко езика, печелене на конкурси, безбройни интервюта в посолствата, пилотни курсове в престижни колежи и специални обучения в Италия, Германия, Русия, Нидерландия и Великобритания.

Михаил Харалампиев е и разностранен спортист – специалист по бягане на средни и дълги разстояния и бягане с препятствия, той кара и ски, плува, тренирал е бокс, пробва се на кану-каяк, участва в триатлона на Атол Джонсън, а с правилна тренировка, много воля и издържливост успешно завършва в челните места за своята възрастова група маратоните в Амстердам, Сейнт Джордж - САЩ, Стокхолм, Париж и Лондон. Както неведнъж подчертава в книгата си, за него спортът е победа първо над самия себе си и правилният начин да се изградиш като личност.

*Михаил Харалампиев е полковник от запаса, председател на Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса във Велико Търново.