Съюзите на ветераните и запасните заедно празнуваха в Пазарджик

07.03.2021 г. Съюзите на ветераните и запасните заедно празнуваха в Пазарджик

 Димитър Шулев

По инициатива на областните съвети на СВВБ и СОСЗР в Пазарджик  офицери, сержанти от запаса и резерва и наследници на ветерани от войните в Пазарджик се включиха активно в тържествата по повод  освобождението на Отечеството от турско робство.

 На 3 март , националния празник на България , признателни членове на съюзите  поднесоха цветя и отдадоха почит към Русия  пред барелефа на генерал фелдмаршал  Йосиф  Гурко , в центъра на града.

Председателят на Областния съвет на  СВВБ Петко Генуров произнесе кратко слово в което  припомни на присъстващите граждани  героичния подвиг през зимата на руските войни на генерал Гурко и предния отряд на генерал Брок.  Дали свидни жертви те бързо преминали река  Марица и спасили Пазарджик  от  опожаряване на  града и избиване  по-голямата част от християнското население.     

Цветя поднесоха и Надежда Клисурска , народен представител и Лиляна Мърхова, съветник в местния общински съвет които  поздравиха инициаторите на проявата.

След официалната част членовете на СОСЗР със знамената на съюза се отправиха към централния площад където взеха участие в общоградските тържества по издигане на националното знаме и отбелязване бележитата годишнина от освобождение на Родината.