Карловското запасно войнство не сваля гарда

07.03.2021 г. Карловското запасно войнство не сваля гарда

 Отбелязахме Националния празник 3-ти март  с откриване на фотодокументална изложба  за опълченците от Карловския регион в Освободителната Руско-турска война 1877 – 1878 г.

 Майор от запаса Стфан Груев

Пандемията, породена от коронавируса COVID-19 и свързаните с това последствия, безспорно се отразява негативно върху цялостната дейност на съюзните структури на СОСЗР и в национален мащаб и по места. Това поставя сериозни предизвикателства пред организационната стабилност на „основните организационни единици“ /дружествата и клубовете/ и „главните структурни звена“ /общинските организации/, но това в немалка степен опира и до друг въпрос – имаме ли силите, а и възможностите ние в общинските структури сами да се справяме с възникналите проблеми.

Теоретичната обосновка и разработка на този проблем оставяме в ръцете на специалистите в централните управленчески нива в нашия Съюз, а ние по места насочихме усилията и възможностите си към практически действия и реакции на проблемите с цел постигане на положителни крайни резултати.

Запасното войнство от Карловската Розова долина се опитваме да не сваляме гарда и полагаме усилия, според обективната обстановка и възможностите си, да организираме прояви, в реализацията на които името на СОСЗР да се произнася с достойнство и уважение.

В чест на Националния празник 3-ти март и отбелязвайки 143-тата годишнина от Освобождението ни от турско робство, Общинска организация „Васил Левски“ – СОСЗР – Карлово стана основното ядро и главно свързващо звено в усилията на структури и общински административни единици за достойно отбелязване на празника. В тясно партньорство и взаимодействие, заедно с ръководството на Община Карлово и Кметство на с.Каравелово, Общинския исторически музей и Военния клуб в Карлово, успяхме да се организираме, да изготвим и да представим пред жителите и гостите на нашия град една сериозна фотодокументална изложба за Опълченците от Карловския регион в Освободителната Руско-Турска война от 1877 – 1878 г. Това мероприятие влезе и в официалната програма на Община Карлово за честването на Националния празник 3-ти март в родния град на Апостола Васил Левски. При отличен синхрон и взаимодействие с ръководството на Община Карлово, осигурено основно чрез главния експерт „Култура“ в отдел „Образование, култура и туризъм“ на Дирекция „Специална администрация“ в общината г-жа Ива Савчева /тя е асоцииран член на СОСЗР и член на Общински съвет на СОСЗР - Карлово/, успяхме в един сравнително къс период на подготовка на тази изложба, да я организираме максимално добре. Изключително много ни подпомогнаха и другите ни колеги и приятели – съорганизатори на изложбата: Общински исторически музей – Карлово с Директор г-жа Мария Деянова /тя също е асоцииран член на СОСЗР от състава на Общинската ни организация/ и Военен клуб – Карлово с главния специалист там г-жа Димитрина Чикова, с която ни свързва дългогодишно ползотворно сътрудничество.

Специално следва да отбележим ролята, мястото и заслугата за цялостното организиране и провеждане на мероприятието на Кмета на с.Каравелово г-жа Славка Червенкова, която заедно с дружеството на СОСЗР там – дружество „Стоян Комитата“ с председател старшина от запаса Петко Комитов, направиха така, че откриването на една фотодокументална изложба да се превърне в специално събитие за цялата карловска община, за което отзивите са изцяло и еднозначно положителни.

Темата за опълченците от Карловския регион не е чужда на Карловското запасно войнство. Неслучайно цели четири наши дружества имат за свои патрони опълченци от региона: дружество „Марин Савов - Шиков“ – гр.Баня с председател старшина от запаса Георги Гатевски; дружество „Петко Опълченеца“ – кв.Сушица с председател подполковник от запаса Георги Андонов; дружество „Запасен майор Стефан Мазаков“ – с.Куртово с председател старшина от запаса Трифон Стоянов и дружество „Стоян Комитата“ – с.Каравелово с председател старшина от запаса Петко Комитов. Те с достойнство носят имената на своите патрони, работят последователно и целенасочено за популяризиране имената и делата им. Показателно за това е и факта, че всички те стартираха и тази година деня на Националния празник 3-ти март, непосредствено преди откриването на фотоизложбата, с поднасяне на цветя пред паметните плочи на своите патрони в техните населени места.

Девойки в национални носии, характерни за с.Каравелово, посрещаха на 3 март 2021 г. в голямата зала на Военен клуб – Карлово участниците и гостите на изложбата и ги закичваха с националния трибагреник.

Гости на мероприятието бяха: Кмета на Община Карлово капитан от запаса  д-р Емил Кабаиванов /организиран член на СОСЗР от състава на Общинската ни организация в Карлово/ заедно с цялото ръководство на общинската администрация /заместник-кметове, секретар, директори на дирекции и отдели/; депутатите от 44-то народно събрание – г-жа Данка Зидарова – Люртова /от парламентарната група на ПП ГЕРБ/ и г-жа Веска Ненчева /от парламентарната група „БСП за България“/ - тя е и асоцииран член на СОСЗР от състава на Общинската ни организация; председателя на Общински съвет – Карлово г-н Доньо Тодоров, придружен от заместниците си и общински съветници от различните партийни групи в общинския съвет; кметове на населени места от Община Карлово; Почетния председател на Общинска организация „Васил Левски“ – СОСЗР – Карлово подполковник от запаса Иван Балтов; Директора на Исторически музей – Карлово г-жа Мария Деянова. Особено място сред гостите заемаха наследниците на някои от Опълченците от Карловския регион: доц. д-р Красимир Коев – наследник на Марин Савов – Шиков от с.Баня; г-н Марин Балтов – наследник на Петко Генчев Петков /Петко Опълченеца/ от с.Арапово /днес, квартал Сушица на гр.Карлово/ и старшина от запаса Петко Комитов – наследник на Стоян Минчев – Комитата от с.Каравелово.

Мероприятието стартирахме с художествена рецитация на стихове от Иван Вазов – „Здравствуйте братушки“, „Опълченците на Шипка“ и др., с които 9-годишния ни приятел Борис Нанков отново омагьоса и завладя публиката. Той, батко му Димитър /на 11 години/ и бащата – старшина Димитър Нанков от 61-ва Механизирана Бригада – Карлово са винаги с нас, когато провеждаме родолюбивите си и патриотични мероприятия и походи по бойните места на войнската слава на Стремци: заедно бяхме на Кала тепе при Дойран, на връх Каймак Чалан, на връх Велийца и при с.Елешница … Пак те преди време грабнаха сърцата и на присъстващите на художествената програма на Втория национален събор на запасното войнство в Крънската кория до Казанлък. Заедно планираме да сме и в бъдещите ни прояви и нови походи в страната и в чужбина.

Директорът на Исторически музей – Карлово асоц.член Мария Деянова въведе присъстващите на откриването на изложбата в епохата на борбите за национално освобождение на България, разказа за бойния път на Българското опълчение в Освободителната за нас Руско-Турска война 1877-1878 г. и за сериозното присъствие в това опълчение на представителите от Карловския регион.

След това в основната роля на разказвачи за отделни опълченци от региона влязоха учениците от Клуб „Млади Възрожденци“ към професионална гимназия ПГ „Ген.Владимир Заимов“ – гр.Сопот с ръководител г-жа Теодора Александрова и представителите на професионална гимназия по икономика ПГИ „Тодор Влайков“ – гр.Клисура с ръководител г-н Григор Марков. Включиха се и пра-внуците на опълченци от региона. Участието на млади хора в тази, както и в предишни наши родолюбиви и патриотични инициативи, които Карловското запасно войнство организираме и провеждаме, е съзнателно търсено от нас, насърчавано и всестранно подпомагано. А фактът на такова участие е нещото, което най-много ни и радва. Защото разбирането ни е, че именно в такива мероприятия с нас следва да са младите хора, подрастващото ни поколение, нашето бъдеще. 

„Заимовските“ Млади възрожденци – Ралица Драганова, Янислава Апостолова и Нели Николова, ни запознаха с живота и делото, съответно, на опълченците Марин Савов – Шиков от с.Баня, Георги Кръстев – Кънчата от Карлово и Петър Иванов Кунчев – брат на Апостола Васил Левски. Зюлфие Джамбаз от ПГИ „Т.Влайков“ – Клисура ни разказа за едно от знаковите имена на Карловското опълченско дружество – запасния майор Стефан Мазаков. 3-пъти пра-внучката на Петко Опълченеца от Арапово – Десислава Маринова, сподели с присъстващите за забележителния живот на своя славен родственик, а другия му 3-пъти пра-внук – Цветомир Станев, показа пазената в рода стара книга със снимки на български опълченци, включително и на Араповския опълченец в униформа. Доц. д-р Красимир Коев - родственик на опълченеца от Баня Марин Савов сподели семейните предания и спомени за него.

Село Каравелово с право се гордее със своя съселянин – опълченеца Стоян Минчев – Комитата. Стихотворението „Аз съм българче“, което ни издекламира 10-годишния Иван Балтов, повдигна и предразположи духа ни  за съприкосновението с живота и делото на бележития каравеловец. Прочувствено и вълнуващо читалищната деятелка от Каравелово г-жа Иванка Балтова ни разказа за бурния живот на Стоян Комитата, изцяло отдаден на България. Пра-пра внука на опълченеца – старшина от запаса Петко Комитов емоционално сподели как преди време в една стара и патинясала трофейна артилерийска гилза, пазена грижливо в семейната ракла, е открил множество автентични документи за своя родственик, които сега всички имаха възможността да видят и които основателно предизвикаха голям интерес.

На всички деца, участвали в откриването на изложбата, както и на присъстващите сродници на опълченците от карловския регион, Кмета на Община Карлово капитан от запааса д.-р Емил Кабаиванов връчи специално изработените по повод на изложбата поздравителни адреси, както и по един екземпляр от наскоро излязлата изцяло с финансовата подкрепа на Общинската организация на СОСЗР – Карлово книга с биографиите на бележите войни, приети за патрони на дружествата и клубовете от Общинската организация – в т.ч. и четиримата опълченци от региона. А на ръководителите на учениците от Сопот и Клисура – г-жа Теодора Александрова и г-н Григор Марков, Почетния председател на Общинска организация „Васил Левски“ – СОСЗР – Карлово подполковник о.з. Иван Балтов подари плакет-щит на Карловската Общинската организация и двата тома на Историята на запасното войнство от Карловския регион 1907-2018 /също издадени със собствени сили и средства/.

Ето така Карловското запасно войнство се опитваме да живеем и работим в условията на противоречивата и сложна днешна обстановка на пандемия и ограничения. При това, проблемите които се налага да преодоляваме са и сложни, а и комплексни. Ето защо ни е необходимо, според нас, както вътрешно организационно единство на съюзните структури, така и действено и ефективно единодействие и взаимопомощ и по вертикалата.

Запасните от града на най-великия българин – Васил Левски, сме живи и действаме според силите и възможностите си, макар и да не сме преминали кардиологични прегледи /каквито ни уверяваше централното ръководство в София, че ще организира и проведе и по места, а не само в София – уви, останаха само голите обещания/, а и без да сме ваксинирани до момента срещу COVID-19 /както пак също ни обеща наскоро централното ни ръководство, но май че пак ще се отнася това само за София/. Защото не е нормално обявени общо за целия съюз инициативи в СОСЗР да се изпълняват само за членовете в София. СОСЗР не е тъждествено равно на София. Ако не се разбира ясно от някого – това е за сега карловското „почукване“ по самара на УС и ЦС на СОСЗР.

Защото ние в Карлово винаги сме се стремили да стоим с лице срещу портрета на нашия съгражданин Васил Левски, а не с гръб към него. А и да се стараем да спазваме и прилагаме заветите му. А той ни е завещал:

„ … За Отечеството работим, байо. Кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все заедно да вървим, ако ще бъдем хора …“.

За да го има нашия Съюз!

За да я има България!

Снимка: Христо Недялков