И днес артилеристите гледат с високо вдигнати чела

11.03.2021 г. И днес артилеристите гледат с високо вдигнати чела

 В Асеновград бе отбелязан Денят на ракетните войски и артилерията. Участваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов.

Otbrana.com

„Българската артилерия има своето върхово място във всички бойни победи на нашата армия. Още след възстановяването на българската държава артилерията взема активно участие в първата война, в която трябва да се отстоява нашата национална независимост и териториална цялост. През 1885 г., когато  младата и още необучена Българска армия трябва да отрази първия враг, който напада нашата територия – Сърбия, българската артилерия се справя успешно.“ Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес в Асеновград, където участва в проявите за Деня на ракетните войски и артилерията, честването на 108 години от Балканската война и овладяването на Одринската крепост, както и 93 години от създаването на Четвърти артилерийски полк, съобщава Пресцентърът на МО.

Министър Каракачанов припомни достойното участие на артилерията в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война и във войните  за освобождение на българите в Тракия и Македония.

„На  11 март 1913 г. започва артилерийската подготовка за превземането на Одринската крепост. Тя е превземана от много български царе, но именно тази победа ще остане записана със златни букви в българската история, защото тогава Българската армия успява, въпреки мнението на всички световни експерти, че крепостта е непревземаема“, каза министър Каракачанов. Той подчерта, че въпреки всички изпитания във времето българските артилеристи винаги достойно са защитавали своята Родина.

„Артилеристите не само могат да се осланят на славата на своите предшественици. Днес те могат да гледат с високо вдигнати чела, защото артилерийските формирования и по-конкретно Четвърти артилерийски полк, изпълняват с чест всички поставени им задачи и работят усърдно за издигане способностите на Сухопътните войски“. Това заяви в приветствието си заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. 

Той посочи, че полкът изпълнява успешно задачите си по трите мисии на Въоръжените сили. От името на военното ръководство на Министерството на отбраната генерал-лейтенант Илиев поднесе пожелания за здраве и бъдещи успехи на всички военнослужещи от артилерийските формирования на Българската армия.

„Доброто име и успехите на Четвърти артилерийски полк се дължат на вашия професионализъм, чувство за дълг и отговорност, на неуморния труд, който полагате година след година“, каза командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Той благодари на личния състав и пожела бъдещи успехи.

***

На 10 и 11 март в гарнизон Асеновград се проведоха тържества, посветени на Деня на Ракетните войски и артилерията, честването на 108 години от овладяването на Одринската крепост, както и 93 години от създаването на 4-ти артилерийски полк, се посочва в съобщението на КСВ.

Мероприятията започнаха на 10 март на строевия плац на формированието, където началникът на щаба на полка подполковник Кирил Байлов награди отличили се военнослужещи и цивилни служители.

В знак на признателност пред паметника на загиналите артилеристи в Балканската и Междусъюзническата войни от 1-во и 3-то планински отделения на 3-ти планински артилерийски полк бяха поднесени венци и цветя, след което свещеници от Асеновградска духовна околия отслужиха празничен молебен пред параклис „Свети Георги Победоносец”, намиращ се в казармения район.

  Мероприятията на 11 март започнаха на площад „Академик Николай Хайтов”, където с военен ритуал бeше посрещнат министъра на отбраната на Република България Красимир Каракачанов. По-късно той прие строя на представителните блокове.

По време на тържеството слово произнесе началникът на щаба на 4-ти артилерийски полк подполковник Кирил Байлов, след което бяха прочетени поздравителни адреси по повод празника и наградени военнослужещи от министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на Сухопътните войски.

На празника на Ракетните войски и Артилерията на Българската армия и 93 години от създаването на 4-ти артилерийски полк присъстваха още  заместник-началникът на отбраната  генерал-лейтенант Димитър Илиев, командирът на Сухопътните войски  генерал-майор Михаил Попов, представители на местната и общинската власт, граждани и гости на Асеновград.