За офицера от запаса, колегата и Човека - капитан I ранг Димитър Радев Върбанов

15.03.2021 г. За офицера от запаса, колегата  и Човека - капитан I ранг Димитър Радев Върбанов

 Капитан I ранг от запаса Станко Станков

В Управителния съвет (УС) на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ) имаше един човек, който играеше ролята на мотор и памет едновременно. Офицерът от запаса, капитан първи ранг Димитър Радев Върбанов – един от бившите ни комисари. „Комисар“ е длъжност с която екипажите удостояваха онези заместник командири по политическата част, които горяха в работата си, умееха да поведат хората, да им помогнат и да простят, без да засегнат ничия чест и лично достойнство! И без да се намесват в личните им дела.

Роден на 6 март 1946 година, Митко завършва ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ през 1969 година, специалност „Корабни машини и механизми за ВМС“. Предвид личните му качества и отличния успех е назначен на длъжност „Секретар на ДКМС“ в Осми отделен дивизион подводни лодки – ВМФ. В продължение на седем години служи като комсомолски секретар и заместник командир на подводна лодка.

През 1976 година постъпва във Военна академия в Москва и след дипломирането си, през 1979 година е назначен за заместник командир на курсантски батальон. Следва служба във Военноморска база Варна, Първи дивизион противолодъчни кораби и завръщане в подводното плаване като заместник командир на дивизиона по възпитателната работа.

От тук започва огромният принос на капитан Върбанов за съхранение на паметта и традициите на подводното плаване. Той е създател на Музея на подводничарите, ситуиран в дивизиона. Там вече историята ни е попълнена и с периода 1916 – 1944 година. Сбирката съдържа уникални експонати – от къта на капитан първи ранг Рашко Серафимов – първият български офицер на действителна подводна служба в Русия, през бойната дейност на подводник „UB-1-8”, и до възстановяването на подводното ни плаване в периода 1948-1954 година.

Организационният талант на капитан Върбанов се разгърна истински след създаването на СПРБ. Благодарение най-вече на неговите усилия и старание бяха реализирани всички наши инициативи – паметни плочи на създателите и лидерите на подводното плаване, издигането на паметник на българските подводничари, превръщането на подводница „Слава“, бордови номер „С-84“ в музей, и може би издаването на  най-ценният ни документ „Алманах на подводното плаване в България“, който бе изцяло негово дело!

Интелигентен, комуникативен, доброжелателен и инициативен, Митко Върбанов успяваше да ни убеди и в невъзможното! И да ни въвлече в работата по осъществяването му!

Като добавим и факта, че той беше прекрасен съпруг и баща, получаваме пълна представа за неговия живот и служба в името на Родината и семейството!

Него вече го няма! Потопи се завинаги в Отвъдното! Нелепа смърт ни отне достоен човек!

Прощавай, Мите! Царство ти небесно, братко!

От УС на СПРБ