Мечтата на пехотата да има нови бойни бронирани машини се връща на проучвателен етап

16.03.2021 г. Мечтата на пехотата да има нови бойни бронирани машини се връща на проучвателен етап

 Спирдон Спирдонов

Министерството на отбраната е изпратило писма до фирмите „Патриа“ и „Дженерал дайнамикс“, че прекратява процедурата за придобиване на бойни бронирани машини за Сухопътните войски. Ценовите предложения на двете фирми, допуснати до втория й етап, значително превишават рамката, утвърдена от Народното събрание, съобщава Пресцентърът на МО. Става дума за решение на Народното събрание от 8 юни 2018 г. за приемане на  Проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“. Междувременно, се отбелязва в съобщението,  министърът на отбраната възложи на ръководството на държавното дружество „ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ“ ЕАД да проучи възможностите за организиране на съвместно производство на бойни машини на територията на България с максимално участие на българската отбранителна индустрия. Т.е. мечтата на пехотата да има нови бойни бронирани машини се връща на проучвателен етап. Грижата ще имат  ръководството на Министерството на отбраната , правителството и парламентът след изборите на 4 април.

До прекратяване на процедурата се стигнало, след като министърът на отбраната Красимир Каракачанов възложил на специална политико-военна работна група да проведе информативни срещи с представители на фирмите , относно възможностите за намаляване на цените. От разговорите станало ясно, че това е невъзможно без съществена промяна на изискванията на тактико-техническите задания по проекта, които биха позволили на фирмите да предложат алтернативни технически решения при запазване на изискваните бойни способности на машините. В същото време евентуална промяна в изискванията пък би довела до дискриминиране на отстранените вече участници в процедурата.

През първия етап на периода проектът предвиждаше предобиването до 8 години след подписване на договор на 150 единици бойна и специална техника за 3 батальонни бойни групи.  Вторят етап трябваашещ да осигури придобиване на специални машини с основни подсистеми за постигане на пълни оперативни способности на 3 батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада. Етапът щеше да започне с приемане на отделен проект за инвестиционен разход след завършване на първия етап или едновременно с първия етап, след осигуряване на необходимото финансиране.