Бригаден генерал Николай Русев: Авиобаза Граф Игнатиево е една сбъдната мечта

17.03.2021 г. Бригаден генерал Николай Русев: Авиобаза Граф Игнатиево е една сбъдната мечта

 Otbrana.com

Днес,  17 март 2021 г.,  се навършват 70 години от създаването на 19-ти изтребителен авиационен полк, първообраз на авиобаза Граф Игнатиево. Поради епидемичната обстановка, официалното честване на празника ще се състои на 24 юни 2021 г.  При отпадане на ограниченията, авиобаза Граф Игнатиево ще отвори врати за приятелите на авиацията на 26 юни 2021 г., събота, когато ще се проведе открит летателен ден, съобщава командирът на авиобазата

***

Уважаеми госпожи и господа офицери, сержанти, войници и цивилни служители, с които заедно имаме честта и отговорността да служим днес на страната си,

Уважаеми госпожи и господа офицери, сержанти и войници от запаса и резерва,

Авиобаза Граф Игнатиево е една мечта – една сбъдната мечта на хиляди родолюбиви българи!

Многобройни са хората, посветили живота си, за да я има и да бъде тя все така силна и днес – 70 години по-късно. Те заслужават да отдадем нашата почит към изключителните им усилия да поддържат жив духа и визионерството в родната бойна авиация.

 Авиобазата е не просто дом на изтребителите – тя е школа, съхранила и надградила опита на поколения командири, летци, инженерно-технически и осигуряващ състав, които следваха мечтата да пазят небето ни чисто и свободно.                                                            

Граф Игнатиево носи ореола на славните моменти, случили се за първи път в историята на бойната ни авиация. Емблематичен е фактът, че първото бойно дежурство, дадено преди 70 години, е именно от нашето летище!                                                                                           

Тези 7 десетилетия са изпълнени с дръзновението и мъжеството на пионери-летци и авиационни специалисти, на чиито решителен устрем дължим възхода на Военновъздушните сили! Но този възход нямаше да е същият, ако поради редица драматични обстоятелства в бойния ред на „графалии” не се бяха влели летците и техниците от други емблематични бази, оставили ярка диря и значим принос в развитието на българската военна авиация. Ударът на безкрайните реформи по въздушната ни мощ в миналото не успя да заличи традициите на дързост и непоколебимост, които тези авиобази възпитаха в поколения летци, които браниха и ще  бранят с цената на всичко въздушните граници на България.

Днес, повече от всякога, имаме нужда да пазим тези традиции!

Именно в годината на този знаменателен юбилей започна новото възраждане на нашето бойно летище и ние сме хората, които времето избра за това дело. Ще положим основите на неговата модернизация и ще извървим заедно пътя на цялостното му изграждане. Няма да жалим сили и наред с изпълнението на летателната дейност, бойните дежурства и ежедневните задачи, ще подготвим летателния и инженерно-техническия състав за новия многоцелеви самолет.

Няма леки полетни задачи! Няма ден и нощ в нашата професия! Няма тишина и рутина! Има напрежение, отдаденост, тътен и денонощен труд! Има верни на каузата и силни духом хора! Хора, посветили живота си в служба на Родината!

Благодаря Ви, достойни мъже и жени, че горите всеотдайно всеки ден, за да са силни крилете ни!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

БРИГАДЕН ГЕНЕРАЛ НИКОЛАЙ РУСЕВ

 КОМАНДИР НА АВИОБАЗА ГРАФ ИГНАТИЕВО

Днес,  17 март 2021 г.,  се навършват 70 години от създаването на 19-ти изтребителен авиационен полк, първообраз на авиобаза Граф Игнатиево.

 Поради епидемичната обстановка, официалното честване на празника ще се състои на 24 юни 2021 г. 

При отпадане на ограниченията, авиобаза Граф Игнатиево ще отвори врати за приятелите на авиацията на 26 юни 2021 г., събота, когато ще се проведе открит летателен ден.