В ситуацията с шпионския скандал не е необходимо самохвалство

04.04.2021 г. В ситуацията с шпионския скандал не е необходимо самохвалство

 А отговор на тежки въпроси, смята президентът и върховен главнокомандващ Въръжените сиили Румен Радев.

Otbrana.com

„Ако българският съд потвърди масовия пробив в персоналната сигурност, това означава, че имаме дълбок вътрешен проблем, който компрометира не само националната ни сигурност, но и тази на съюзниците и злепоставя тежко България“, посочи президентът, след като гласува, в отговор на въпрос за шпионския скандал от последните седмици.

По думите на държавния глава в тази ситуация е необходимо не самохвалство, а отговор на тежки въпроси: „Защо високопоставени служители в Народното събрание и Министерството на отбраната, чиито проверки и допуск се издават от службите, пряко подчинени на министър-председателя, предават националната ни сигурност? Защо се пренебрегва фактът, че организацията и контролът на политиката за защита на класифицираната информация се осъществява от Министерски съвет?“

Президентът беше категоричен, че очаква задълбочен анализ на причините, които водят до такова състояние на националната сигурност, и най-вече ефективни мерки за нейното укрепване. „Следващото правителство го очаква много работа, за да възстанови държавността след управлението на сегашния премиер“, подчерта още Румен Радев.