Канят Бойко Борисов за патрон на честването на 130-годишнина на Морското училище

28.11.2010 г. Канят Бойко Борисов за патрон на честването на 130-годишнина на Морското училище

 

Спирдон Спирдонов

Във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” – Варна, се състояло учредителното заседание на организационния комитет за честването на предстоящата 130-а годишнина на Морското  училище, научаваме от сайта на ВУЗ-а и на Морски вестник. Началникът на ВВМУ капитан I ранг Димитър Ангелов е предложил проект за план за честванията, които ще бележат годишнината. Членовете на организационния комитет взели решение за патрон на честването да бъде поканен премиерът Бойко Борисов. Със съдействието на Асоциацията на възпитаниците на Морското училище (АВМУ) с председател капитан Петър Тухчиев начинанията ще обхванат прояви в Русе, Ловеч, София, Бургас, Созопол и Варна.

Началото по традиция ще бъде в Русе – градът, където е създаден и военният флот (1879 г.) и Морското училище на България (1881 г.).

Там през януари, ще има церемония пред Паметника на моряка и тържествено събрание-концерт. През февруари, пред сградата на о-в Кирил в Созопол, където училището се е помещавало през периода 1934 – 1940 г. също ще бъдат поставени венци, а в Бургас ще се състои тържествено събрание-концерт. През март инициативата ще бъде поета от клуба на АВМУ в Ловеч с полагането на венец пред паметника на капитан II ранг Гечо Кокилев. През април щафетата ще бъде поета от клуба на АВМУ в София. Кулминацията на тържествата ще бъде през м. май 2011 г. във Варна, като финалът ще е на 20 май – Дена на отворените врати, който е и Европейският морски ден.
Юбилейната научна конференция ще бъде съставена от три тематични конференции, като се очаква и избор на нов доктор хонорис кауза на ВВМУ. Студентската спартакиада ще бъде съпроводена с традиционната ветроходна регата за купата на началника на ВВМУ. Вече са задействани процедурите за организиране на валидиране на специална пощенска марка, пощенска картичка и първодневен плик в чест на 130-та годишнина, което се планира да стане на борда на учебния ветроход „Калиакра”.

Със съдействието на „Морски вестник” ще бъде издаден юбилеен вестник „130 години Морско училище”.

Ще бъде издадено допълнение към Алманаха на възпитаниците на ВВМУ. Алеята на преподавателя ще бъде продължена с откриването на още един барелеф – този на Константин Давидов, преподавател по технически дисциплини в Морското училище през периода 1922 – 1933 г. Със съдействието на Военноморския музей ще бъде организирана изложба с дипломи от морската образователна система в България.

В организационния комитет влизат

Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил, областният управител на Варна капитан II ранг от резерва Данчо Симеонов, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев, началникът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев и съветникът на върховния главнокомандващ по въпросите за военната сигурност контраадмирал Николай Николов, кметовете на Варна, Бургас и Русе, депутатът Димитър Атанасов, изпълнителният директор на Пристанище Варна ЕАД капитан Данаил Папазов, шефовете на морските институции в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, председателите на морските браншови организации, директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева и главният редактор на „Морски вестник” капитан II ранг от резерва д-р Атанас Панайотов.
Снимка Морски вестник