20-е заплати остават

01.01.1970 г. 20-е заплати остават

 Otbrana.com

Няма да има намаление на обезщетенията за пенсиониране на военнослужещите в системата на МО, НРС и НСО. Това съобщи след преговорите с Министерството на финансите министърът на отбраната Аню Ангелов.

Максималният размер на обезщетенията остава в рамките на 20 заплати. Предложението на Симеон Дянков бе той да падне на 15. Остава увеличаването на осигурителния стаж за придобиваен право на пенсия от 25 на 27 години, стана ясно още от думите на министъра. Така ще се намали натискът върху пенсионната система. Освен това съм предложил и беше прието с този Закон за държавното обществено осигуряване да се вдигне пределната възраст със средно две години, а за някои звания с три години с цел също да се намали натискът върху пенсионната система за следващата година, обясни министърът. 

Министър Ангелов: "Онези, които вече са получили обезщетения по Закона за отбраната и въоръжените сили, по Закона на МВР, няма да имат право на повторно обезщетение вече като държавни служители, ако те продължат да работят след освобождаването им от военна служба или от служба на МВР. При направеното сравнение във връзка с огромния натиск за пенсиониране, който ще се окаже последните два месеца от тази година, тяхното заплащане на техните обезщетения по този закон, който действа в момента, би било неколкократно повече от икономията, която може да се направи - щеше да се получи обратния ефект, около 2 500 души щяха да напуснат системата в последните два месеца, обезщетения средно 20 хиляди... направете сметка колко би се натоварил бюджета." 

На въпрос колко трябва да се пенсионират догодина според новите разчети министър Ангелов отговори: "С увеличаването на пределната възраст във всички звания - без войниците, старшини, младши офицери с две години, майор с три години, подполковник с две години. Именно на тези хора им вдигаме пределната възраст, за да могат да останат в армията. Те натежават върху бюджета, буквално разчитаме фонд "Работна заплата" без тия хора следващата година, но по-добре да тежат на бюджета, отколкото на бюджета на НОИ."