Днес празнува Военномедицинска академия

01.01.1970 г. Днес празнува Военномедицинска академия

 Otbrana.com

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще участва днес в тържественото събрание по повод 120-та годишнина от създаването на Военномедицинска академия. Той ще присъства и на откриването  на юбилейна фотоизложба „120 години - Мисии без граници”. На тържественото отбелязване на юбилея на ВМА ще бъдат още заместник-министърът на отбраната Валентин Радев и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, съобщава Пресцентърът на МО.

В изложбата са представени 120 фотоса, проследяващи историята на  ВМА и участието на българските военни медици в мисии в чужбина. За първи път в експозицията ще бъдат изложени уникални снимки от военномедицинското осигуряване  в Българската армия в края на 19-ти век, от  войните през първата половина на 20-ти век, както и от над 30 хуманитарни мисии през последните 50 години.

По-рано в Музея на съобщенията в Централна поща, началникът на ВМА  генерал-майор професор Стоян Тонев и заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов ще валидират юбилейна пощенска марка „120 години ВМА”.

През своята 120-годишна история ВМА е изпратила над 6 000 медици в над 30 мисии в помощ на населението в различни точки на света.

Военни медици се грижат за живота и здравето на нашите военнослужещи  в състава на всички български контингенти. През военнополевите болници в Афганистан годишно се ротират около 120 български медици. Те участват в лечението на местното население, както и в обучението на афганистански военни лекари. Трудът им е високо ценен от нашите партньори и от местната власт.

Освен в горещите точки на света българските военни медици са в постоянна готовност да помагат на населението и в мирно време. Особено активно, адекватно и професионално е участието на специалисти от ВМА при реакцията на по-мащабни инциденти и катастрофи в страната.

 

От вчера

 

Правителството одобри промени в ПМС 45/2001, с което Военномедицинската академия е определена като лечебно заведение по чл. 5, ал. 1 от Закона за лечебните заведения, и в Правилника за устройството и дейността на ВМА.

 Промените са свързани с новите изисквания на Закона за лечебните заведения, според които болниците, финансирани от републиканския бюджет или НЗОК, ще получават средства само за дейността на клиники и отделения, за които е установено съответствие с утвърдените от министъра на здравеопазването медицински стандарти и здравни изисквания.

Към момента регионалните здравни инспекции са извършили проверки и са издали констативни протоколи и удостоверения за всички многопрофилни болници за активно лечение и болници за долекуване, продължително лечение и рехабилитация в структурата на Военномедицинска академия и са посочили нивата на компетентност на извършваните дейности в съответствие с медицинските стандарти и здравни изисквания. Одобрената днес промяна в Правилника за устройството и дейността на ВМА отразява именно тях.

Другите изменения са свързани с привеждане в терминологично съответствие на двата нормативни акта със Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

 

Отличие

 

Отличие за най-успешно развиващата се болница у нас получи тази година Военномедицинска академия от Българския лекарски съюз (БЛС) по повод Деня на Св. Иван Рилски – Чудотворец (19 октомври), честван и като Ден на българския лекар. Наградата „за медицина, наука и най-успешно развиваща се болница” бе връчена на началника на ВМА генерал-майор проф. Стоян Тонев по време на тържествената церемония в Театър „Българска армия”

На снимката: Началникът на ВМА генерал-майор професор Стоян Тонев