В понеделник 22-ят контингент отлита за база \"Манас\", после за Кабул

05.01.2012 г. В понеделник 22-ят контингент отлита за база \

Красен Бучков

На девети януари  военнослужещите от 22-я контингент отлитат за Кабул, информираха Otbrana.com. Съставът му е от 212 души, като 170 са миротворците от 6-а рота за отбрана на летището на Кабул, от тях 5 са жени.

Нашите момчета ще кацнат най-напред в база „Манас” край столицата на Киргизия.  Няколко дена тук миротворците психологичски ще се подготвят за истинската мисия в Афганистан. Американската  база „Манас” е край столицата на Киргизия. Преди  години тук е бил дислоциран военен гародок на СССР.

На дванадесети януари  започва ротацията на контингентите в Кабул. Това е датата, от която ще започне и изтеглянето на 21-я контингент под ръководството на  националния командир полковник Петко Маринов.

В центъра на Пловдив бе тържественото изпращане на контигента. Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командирът на СВ генерал-майор Стефан Василев и командирът на бригадата специалини сили бригаден генерал Пламен  Лилов с думи и присъствие дадоха кураж и надежда на миротворците. Националният командир Кирил Георгиев получи сертификата за участие в ИСАФ.

Контингентът ще чака смяна в Кабул през юли. Вече е в ход подготовката на седма рота  от състава на хасковския механизиран батальон.