Вертолетчици от ВМС ще се обучават във Франция

04.12.2010 г. Вертолетчици от ВМС ще се обучават във Франция

otbrana.com от pan.bg

Подполковник Жулиян Костадинов, командир на Морската вертолетна авиобаза: "Най-важната ни задача е да използваме ефективно времето до получаването на Panther 565 MB. Със състава, определен за новата техника, в езиковия кабинет на Военноморска база Варна през август бе организиран курс за изучаване на наличната документация на вертолета. Следващият такъв едномесечен курс се проведе през октомври по същата програма. В курсовете ни помагаше и щатният преводач на военноморската база. Отчитайки, че езиковата подготовка на инженерно-техническия състав е на по-ниско ниво, още един ускорен курс само с хората от него ще се проведе до края на тази година.
Фактическото усвояване на новата техника и от пилотите, и от инженерно-техническия състав, ще продължи във Франция. Предстои преминаване на теоретичен курс в т.ч. и тренажорна подготовка в Учебния център на „Юрокоптер”. Курсът завършва с придобиването на съответните сертификати. След получаването на машините летателната подготовка, съгласно договора, ще продължи при нас. В този процес ще участват френски пилот – инструктор, и двама гарантийчици от фирмата – по вертолета и двигателя и по авиониката. В рамките на определено количество часове нашите пилоти ще усвоят всички функции и процедури на машината. Този период по правилата на авиацията завършва със защита на съответния допуск. Всичките ни хора отдавна и силно са мотивирани за това – да получат, усвоят и ефективно да използват новата летателна техника.
Много разчитам на това ядро от 30 души - 12 летци и 18 техници, които преминали подготовката тук, ще я продължат във Франция, а след това и в авиобазата, за да осъществим този качествен прелом в експлоатираната от нея техника. В техния подбор съчетахме опита на моето с приемствеността на следващото поколение. В предстоящия труден период водещи сред летателния състав ще бъдем заедно с инспектора във флотския щаб подполковник Милен Хинтоларски, с друг опитен летец от авиобазата – майор Ивайло Халов, както и с по-младите си колеги – капитаните Христо Радкев, Петко Поповски и Атанас Георгиев. Най-подготвени сред инженерно-техническия състав са заместник-командирът на авиобазата по авиационната техника и въоръжение майор Георги Стамболийски, капитан Валентин Георгиев и други.

Не само като кадрово началническо решение, но и като някакъв своеобразен знак на съдбата, приемам това, че на мен – ветеранът по авиационен стаж в Морската вертолетна авиобаза, се падна високата чест и голямата отговорност да съм неин командир в един от най-сложните периоди на вече 51 годишната й история. Вертолетите Ми-14ПЛ, експлоатирани в продължение на близо три десетилетия, един по един излязоха от строя, а още не сме получили новата, договорена от Министерството но отбраната техника. Оптимистичното е това, че в Бялата книга, във всички планове за развитието на армията и флота присъства и Морската вертолетна авиобаза като негов структурен елемент. Какъв конкретно ще е неговият вид ще стане ясно през юли следващата година, когато ще се реформират тактическите звена.
От тази пролет обаче не разполагаме с изправна авиационна техника, с която да решаваме свойствените си задачи. Поредното удължаване на летателната годност на машините с две години, постигнато и с активното участие на нашия инженерно-технически персонал, вече изтече. Последните три вертолета, които излязоха от строя, се поддържат в експлоатационна годност. На тях се извършват всички мероприятия по поддръжка и съхранение. Към момента окончателно решение за съдбата на Ми 14ПЛ не е взето. Вертолетите имат ресурс като машини, но летателната им годност може да бъде удължена само чрез капитално-възстановителен ремонт или модернизация. В други държави това се практикува. Въпрос на експертна оценка и решение на висшестоящите инстанции е в сегашната ситуация какво да се прави с тях.
При положение, че не разполагаме с изправен авиационен парк, за поддържане на подготовката на летателния и инженерно-техническия състав през юни бе организиран теоретичен курс в авиобаза Крумово. След него летателна подготовка и дейност бе извършена и в авиобаза „Чайка” с вертолет Ми 17."
Записа Валентин Димитров