Три медицински екипа се завърнаха от Афганистан

30.01.2012 г. Три медицински екипа се завърнаха от Афганистан

Otbrana.com

Три  военномедицински екипа, включващи 21 лекари и медицински сестри, се завърнаха от мисия в Афганистан. Днес те бяха посрещнати на кратка официална церемония от началника на ВМА генерал-майор проф. Стоян Тонев, на която споделиха впечатления от своята мисия и представиха отличията си от командването на коалиционните сили в Афганистан, съобщи за "Отбрана" пресаташето на академията Румяна Станимирова. Екипите се ротират на всеки четири месеца във военнополевите болници в Кабул, Херат и Кандахар. До края на годината ще бъдат изтеглени двата екипа от десет медици, които работят във испанската военнополева болница в Херат. Остават пет души в многонационалната болница на коалиционните сили в Кабул  и 9 в афганистанската военна болница в Кандахар, където медиците не само лекуват местното население, но обучават и афганистанските си колеги.

От 21 души в завърналия се екип, изпратен от ВМА,  12 са жени – лекарки, акушерки и медицински сестри, 9 са мъже, като един от тях е със статута на медицинска сестра. В афганистанската военна болница в Кандахар ролята на медицинските сестри се изпълнява изцяло от мъже, като практиката е валидна и за други армии.  

Повече от сто години български военни медици участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница. Военните лекари са първите български участници в мисии още от началото на 20-ти век. През 1904 г. по време на Руско-японската война в далечна Манджурия  наши военни медици  участват в първата хуманитарна мисия  не само в историята на българската войска, но и на родното здравеопазване.

За последните 50 години ВМА е изпратила над шест хиляди свои медици в помощ на населението в най-различни горещи точки на света. Днес военни хирурзи, травматолози, анестезиолози и медицински сестри са водещи специалисти в мултинационалните полеви болници на Коалиционните сили на НАТО в Афганистан.  В полевите болници в Кабул български  военни медици участват от септември 2004 г. От 2005 г. участваме с наши медици и в испанската военнополева болница в Херат, а от края на 2010 г. и в афганистанската военна болница в Кандахар.